Úterý, 19. března 2024

Nové vedení ERÚ má dohnat zpoždění a začít chystat podmínky pro samovýrobce, komunitní energetiku a aukce

Nové vedení ERÚ má dohnat zpoždění a začít chystat podmínky pro samovýrobce, komunitní energetiku a aukce

Komora OZE vítá novou Radu Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kterou minulý týden jmenovala vláda. Rada v řízení úřadu nahradí od srpna Alenu Vitáskovou, které vyprší mandát na konci letošního července. Předsedou rady vláda zvolila současného místopředsedu ERÚ Vladimíra Outratu.


KOZE

Hlavní priority

Podle Komory OZE by Rada ERÚ měla dohnat zpoždění a začít chystat podmínky pro samovýrobce, komunitní energetiku a aukce. Rada by měla neprodleně začít upravovat či tlačit na úpravu technických aspektů, které umožní rozvoj decentralizovaných zdrojů tak, jak to předpokládají platné strategické vládní dokumenty: Národní akční plán pro chytré sítě, Státní energetická koncepce nebo Národní akční plán pro obnovitelné zdroje.

Noví radní by se měli zaměřit na zjednodušení podmínek připojování, zharmonizování způsobu měření, ale také tlačit na postupné přebudování přenosové a distribuční sítě tak, aby byly v budoucnosti schopné pojmout větší podíl decentralizované elektřiny,

Současně by členové Rady měli začít připravovat prostředí pro nová opatření, která začne chystat příští vláda v souvislosti s přijímáním evropských předpisů sdružených pod tzv. Zimním energetickým balíčkem. K nejdůležitějším opatřením z pohledu domácností, podnikatelů a obcí budou patřit motivace pro samovýrobce, zavedení podpory pro komunitní energetiku či vznik energetických, technologicky specifických aukcí.

Pozitivní odezva na nové vedení ERÚ

Jan Habart, místopředseda Komory obnovitelných zdrojů energie, řekl: "Přejeme jmenovaným členům Rady ERÚ úspěšný start jejich práce. Jako zástupci sektoru čisté a stále levnější energie uvítáme, pokud se Radě povede dohnat zpoždění a rozjet práce na zavádění decentralizované energetiky".

Cílem současné energetické politiky ČR je, aby u nás do 2040 vzniklo skoro čtyři milióny decentralizovaných výroben. To se ale nestane jen tím, že si to vláda napíše a schválí. Je potřeba zjednodušit proces připojování, zharmonizovat způsob měření a tlačit na úpravy distribuční a přenosové sítě tak, jak to předpokládají vládní dokumenty.

"Zároveň ERÚ bude stát před úkoly spojenými se zaváděním nových principů, které příští vláda začne připravovat tak, jak budou probíhat jednání o jednotlivých částech Zimního balíčku. Jde o důležitá opatření, která domácnostem, podnikatelům i obcím usnadní pořizovat si střešní fotovoltaiky nebo začít budovat komunitní energetiku. Jsme novým radním velice rádi k dispozici s čímkoliv, co budou kolem obnovitelných zdrojů potřebovat," dodává Habart.

Zdroj: SolarniNovinky.czFoto: KOZE
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů