Úterý, 19. března 2024

Už posedmé se hledá Alej roku. Nominovat ji může každý

Už posedmé se hledá Alej roku. Nominovat ji může každý

Na webu alejroku.cz můžou lidé od dnešního dne nominovat aleje, které se utkají o prestižní titul Alej roku 2017. O tom, která z adeptek nakonec v anketě spolku Arnika zvítězí, může jako v minulých letech rozhodnout její mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o její záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Zásadní je ale nyní svou favoritku do ankety nominovat. Je to snadné: stačí pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit její příběh nebo popis. Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna - poukaz od firmy Foto Škoda na služby v hodnotě 500 Kč. Ceny jsou samozřejmě spojeny i s vítězstvím v celé anketě - let balonem od firmy Lucky Balon pro hlavního vítěze a tiskárna od firmy Epson pro autora nejkrásnější fotografie. Nominační fáze ankety už tradičně začíná v úvodu prázdnin a trvá až do podzimu.

Nominovat alej do ankety Alej roku 2017 můžete v několika snadných krocích zde: https://www.alejroku.cz/nominace

,,Alej roku vybíráme už posedmé. Ještě mnohem déle se spolek Arnika snaží aleje v naší krajině chránit. Za ty roky jsme poznali stromořadí s různými osudy. To ostatně ukazuje i naše anketa. Některé velmi úspěšné aleje zmizely, některé se těší dobrému zdraví a péči, některé aktuálně bojují o přežití. I loňská vítězka - hradecká Kaštanka - nemá stále budoucnost jistou. Ať už Alej roku 2017 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse, nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naší krajinu zdobila ještě dlouho," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

,,Stromy miluji. Pomáhají mi se uzemnit a být v klidu. Totéž, myslím, mohou poskytnout i ostatním lidem. Je to přirozený pocit, že cítíme klid a mír, když jsme pod jejich korunami. To je to, co nám stromy přináší. Dalo by se říci, že je to jejich poslání. Naše poslání je stromy chránit. A k tomu nám právě pomáhá Arnika. Díky ní můžeme být stromům, a tak i naší planetě, prospěšní. To přináší velké plus i pro nás samotné. A o to jde. Tak to cítím já. Proto jsme také generálním sponzorem ankety Alej roku za ochranu stromů. Máme radost z toho, když jdeme alejí a není nám horko, nefouká tam vítr, šumí listy a bzučí hmyz. To jsou pocity, které se nedají ničím nahradit. Co víc dodat?" říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

,,V posledních letech narůstají počty lidí, ale i firem, které kladou velký důraz na ekologii a chovají se ve vztahu k přírodě šetrně. O udržitelný rozvoj se snažíme také v Epsonu. V rámci našeho dlouhodobého projektu Enviromental Vision 2050 hledáme způsoby řešení závažných společenských problémů. Mezi ty patří i úbytek stromů, který je přes všechny snahy stále alarmující. Proto jsme se již po několikáté stali partnerem soutěže Alej roku, která se snaží o ochranu a zachování alejí v České republice. Krásná stromořadí potěší oko každého a jsou oblíbeným objektem fotografů. Proto jsme se rozhodli i tento ročník vítězi darovat mimořádně úspornou fototiskárnu Epson L805 s možností připojení přes Wi-Fi. Tato tiskárna je navíc díky velkokapacitnímu inkoustovému tankovému systému k životnímu prostředí šetrnější a splňuje podmínky programu ENERGY STAR," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing & PR Coordinator CZ & SK.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné dary od partnerů ankety. Atraktivní ceny čekají nejen na hlavní vítěze. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a knihu Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, publikace o památkách UNESCO od Czech Tourism, VIP kartu Ostravských výstav na rok 2018, volné vstupenky do Flora Olomouc či do Botanické zahrady v Troji a Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK, volné vstupenky k návštěvě Slezskoostravského hradu a Miniuni, něco ,,na zub" od PRO-BIO, bylinné sirupy z Jizerských hor firmy Kitl a mnoho jiného.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů