Pátek, 19. dubna 2024

Dotační plán podpory stanic pro alternativní pohony má zpoždění

Dotační plán podpory stanic pro alternativní pohony má zpoždění

Plán podpory budování sítí dobíjecích stanic a čerpadel alternativních paliv v objemu až 1,25 miliardy korun nabral zhruba půlroční zpoždění. Důvodem je stále neukončená notifikace EU ohledně veřejné podpory. Vyplývá to ze zprávy o plnění opatření Národního akčního plánu čisté mobility, kterou se měla v pondělí zabývat vláda.

Záměr počítá s rozdělením 800 a 900 milionů korun na podporu budování nabíjecích a rychlonabíjecích stanic pro elektromobily, 100 milionů korun na budování stanic CNG, až 100 milionů na stanice LNG a 100 až 150 milionů na rozvoj sítě vodíkových plnících stanic. Dotační programy měly běžet zhruba dva roky a plánovaná infrastruktura měla být hotová do pěti let.
Ke konci loňského roku v Česku fungovalo 280 dobíjecích míst pro elektromobily, 143 čerpadel na CNG, jedna plnící stanice na LNG a od roku 2009 je v provozu jediná plnicí stanice čistého vodíku v Neratovicích, která byla vybudována v rámci pilotního projektu. Je určena pro plnění autobusu a pro využití pro osobní automobily je její tlak nedostačující.
Vedle plánované podpory rozvoje infrastruktury již fungují programy na pořízení ekologických vozidel v gesci ministerstev průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí.
V roce 2016 dosáhl počet elektromobilů v Česku 992 vozů. Největší zastoupení má BMW (236), Peugeot a Citroën (212), VW (161), následovaný Nissanem (156) a Teslou (126). Hybridních vozidel bylo registrováno zhruba 3750. Vedle toho v Česku jezdí 15.500 aut na CNG.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů