Úterý, 19. března 2024

Pozvánka na večerní vycházky ČSO Za ptačími sousedy

Srdečně zveme všechny milovníky ptáků na vycházky za synantropními živočichy - druhy žijícími v lidských sídlech.

Pozvánka na večerní vycházky ČSO Za ptačími sousedy

Zdá se vám město bez života? Není to tak. Stačí jen mít oči otevřené a uši nastražené. Třeba i na vašem domě hnízdí rorýsi a vy o tom nevíte, protože jste je nevnímali. Přijďte. Budeme poznávat naše ptačí sousedy podle hlasu, hledat hnízda jiřiček, zaposloucháme se společně do křiku rorýsů, někde objevíme i netopýry.
Dozvíme se, jaká nebezpečí jim v našem okolí hrozí, proč je silueta dravce mýtus i jak můžeme pomoci.
Třeba jsou to i vaši sousedé!

14. červenec 2017 - Brno, Svitavy, Zlín

Za tajemstvím okřídlených sousedů v Brně Bystrci

Sraz v 19:30 na smyčce tramvaje č. 1 - zastávka Ečerova. Komentovaná vycházka za ptačími obyvateli Bystrckého sídliště s důrazem na faktory, které ptáky ve městech ohrožují (zateplování budov, kolize se skly, mortalita na sloupech a drátech el. vedení apod.). Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích. Po setmění bude následovat sledování netopýrů a krátce se zmíníme o tom, jak využívají městské prostředí. Předpokládané ukončení v 21.30.
V případě zájmu uvítám potvrzení účasti na mailové adrese horakkrystof(zavinac)seznam.cz. Pozvánku najdete ZDE.
Exkurzi povede: Kryštof Horák (tel.: 737301664, mail: horakkrystof(zavinac)seznam.cz)

Večerní vycházka za našimi zvířecími sousedy ve Svitavách
Vycházka pro veřejnost za ptactvem a netopýry sídlícími v našich domech a jejich okolí. Součástí akce bude i kroužkování ptáků a monitoring netopýrů za pomoci detektoru. Připravena je také soutěž pro děti. Sraz v pátek 14.7. v 20:00 u restaurace Astra ve Svitavách. Počet účastníků není omezený! Exkurzi povedou: Jakub Vrána (tel.: +42073997659, mail: kuba.vrana@email.cz) a Jiří Mach (tel.: +420603349088, mail: ma@gy.svitavy.cz).

Večerní vycházka za zvířecími obyvateli Zlína II.
Sraz 14.7. na zastávce Bartošova čtvrť, Kneslova (bus. č. 33) ve 20:00. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, představení různých aktivit ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Po setmění ukázky moderních metod používaných při výzkumu a praktické ochraně netopýrů (batdetektory), ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Pozvánku najdete ZDE Kapacita omezena - nutné se předem přihlásit vedoucímu exkurze (pouze přes SMS na tel. číslo 604 220 462 s uvedením počtu osob).
Exkurzi povedou: Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz) a Lenka Pechová (e-mail: LenkaPechova@zlin.eu)

15. červenec 2017 - Za tajemstvím sousedů v Olomouci II.
Sraz před menzou UP na třídě 17. listopadu ve 20:00, ukončení okolo 22:30. Večerní procházka na hnízdiště rorýsů a významné úkryty netopýrů. Při setmění sledování výletu netopýřích kolonií.
Exkurzi povedou: Evžen Tošenovský (mob.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz) a Kateřina Ševčíková (mob. 776 746 980, e-mail sevcikovaka@seznam.cz) a

16. červenec 2017 - Večerní vycházka za zvířecími obyvateli Zlína III.
Sraz na náměstí ul. Masarykova v Malenovicích (před kulturním střediskem) ve 20:00. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, představení různých aktivit ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Po setmění ukázky moderních metod používaných při výzkumu a praktické ochraně netopýrů (batdetektory), ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Pozvánku najdete ZDE. Kapacita omezena - nutné se předem přihlásit vedoucímu exkurze (pouze přes SMS na tel. číslo 604 220 462 s uvedením počtu osob).
Exkurzi povedou: Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz) a Lenka Pechová (e-mail: LenkaPechova@zlin.eu)

17. červenec 2017 - Za tajemstvím sousedů v Praze Radotíně
Sraz v 19:00 před kostelem na náměstí Sv. Petra a Pavla. Pozorování rorýsů, jiřiček a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, seznámení s problémy ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Nebude chybět ani blízké setkání s hendikepovaným netopýrem ze záchranné stanice a po setmění sledování netopýrů ultrazvukovým detektorem. Pozvánku najdete ZDE.
Exkurzi povedou: Gabriela Dobruská (tel: 724 687 996) a Eva Cepáková

21. červenec 2017 - Za tajemstvím sousedů v Ostravě
Sraz před supermarketem Albert na ul. Jugoslávská (Ostrava - Zábřeh) v 19:30. Komentovaná exkurze pro veřejnost. Pozorování rorýsů, jiřiček, vlaštovek a dalších druhů městských ptáků na hnízdištích, představení různých aktivit ochrany městských ptáků (při zateplování budov, před kolizemi se skly, mortalitou na sloupech a drátech el. vedení apod.). Po setmění sledování netopýrů ultrazvukovými detektory u řeky Odry a ukázka hendikepovaných netopýrů ze záchranné stanice. Kapacita omezena - nutné se předem přihlásit vedoucímu exkurze (pouze přes SMS s uvedením počtu osob).
Exkurzi povede: Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů