Úterý, 19. března 2024

Přírodovědecká fakulta začala hloubit cvičný hydrogeologický vrt

Přírodovědecká fakulta začala hloubit cvičný hydrogeologický vrt

V areálu brněnské Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici se dnes začal hloubit hydrogeologický vrt pro studijní účely. Bude sloužit studentům geologie i zájemcům o nové obory, s nimiž fakulta při rekonstrukci výuky počítá. Těžká technika, na které budou napojeny různé měřicí přístroje, podle mluvčí Masarykovy univerzity Emy Wiesnerové významně rozšíří terénní výukové možnosti fakulty. Hotový bude za několik dnů.

V návaznosti na měnící se poptávku po absolventech fakulta chystá dva nové obory, s jejichž akreditací se počítá v příštím roce. Zatímco jeden bude zkoumat geoenvironmentální rizika a sanace, druhý se bude zabývat všeobecně vodami. Vrt má sloužit přednostně studentům těchto oborů, ačkoli jej od září budou využívat také ostatní geologické obory.

"Klasická geologie, která se zabývá především hledáním a dobýváním surovin, je na ústupu, což dokládá útlum či rušení těžby v řadě dolů v České republice. Na významu ale naopak nabývají problémy se sanacemi po těžbě či s jinak znečištěným životním prostředím a otázky kvality podzemních vod. Právě takové zaměření chceme v budoucnu našim studentům nabídnout," uvedl děkan přírodovědecké fakulty Jaromír Leichmann.

Cvičný hydrogeologický vrt o průměru 16 centimetrů bude hluboký 30 metrů. K němu bude připojeno čerpadlo s výtlačným potrubím a další zařízení určená pro sledování hladiny a teploty podzemní vody. Vrt vyjde na 200.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů