Úterý, 19. března 2024

Výrobce elektrických aut FF zrušil plány na výstavbu závodu

Výrobce elektrických aut FF zrušil plány na výstavbu závodu

Americký výrobce elektrických vozů Faraday Future (FF), který měl ambice stát se konkurentem automobilky Tesla, zrušil své plány na výstavbu závodu v Nevadě za jednu miliardu USD (23 miliard Kč), ve kterém se měl vyrábět jeho první vůz FF91. Firmu podporuje čínský miliardář Ťia Jüe-tching a rozhodnutí o odkladu investice přichází v době, kdy FF hledá nové investory, protože majetek Ťia v Číně zmrazily tamní úřady, uvedl list Financial Times.

Svůj první model vozu FF91 představila automobilka v lednu na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Řada odchodů vysokých představitelů firmy za poslední rok a obavy o financování firmy kvůli problémům Ťiova technologického a mediálního konglomerátu LeEco však vyvolaly otázky, zda FF91 bude opravdu připraven na svůj plánovaný debut v roce 2018.

Základní kámen továrny byl položen v dubnu 2016 a slavnosti se zúčastnili i guvernér Nevady a starosta Las Vegas. Od té doby však automobilka ve stavbě závodu příliš nepokročila. Nyní uvedla, že zatím zastavila stavbu, protože plánuje výrazný posun ve své podnikatelské strategii. Bližší informace zatím neposkytla.

FF odmítá, že by její provoz mohly ovlivnit problémy firmy LeEco. Ťia minulý týden rezignoval na funkci předsedy správní rady hlavní divize konglomerátu s akciemi na burze Leshi Internet Information & Technology, aby se zaměřil na své ambice v oblasti automobilového průmyslu. I když LeEco nevlastní podíl v FF, Ťia byl jediným investorem automobilky a nalil do ní stovky milionů dolarů ze svého majetku, aby si splnil svůj sen o vytvoření luxusního elektrického auta s pokročilými schopnostmi samostatné jízdy. V lednu firma uvedla, že její FF91 je nejrychlejším vyráběným elektrickým vozem, ve zrychlení z nuly na 60 porazil Model S od Tesly.

Tesla nyní chystá dodávky svého nového, levnějšího Modelu 3, který má být určen pro masový trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů