Úterý, 19. března 2024

V Dubé na Českolipsku budou odstraňovat nebezpečnou skládku

V Dubé na Českolipsku budou odstraňovat nebezpečnou skládku

Nebezpečnou skládku odpadu budou nejspíš ještě letos likvidovat v Dubé na Českolipsku. Jde o jednu z nejrizikovějších dosud neodstraněných ekologických zátěží v Libereckém kraji, řekl dnes ČTK krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Sanace si odhadem vyžádá 2,75 milionu korun.
Nebezpečný odpad se nachází ve skladu v Dubé - Novém Bernštejně. "Po činnosti zaniklé firmy VM-LINEO zde zůstalo velké množství sudů a vyřazených elektrozařízení, které obsahují olej s polychlorovanými bifenyly," uvedl radní.

Polychlorované bifenyly známé také pod zkratkou PCB byly v minulém století využívány zejména v průmyslu, do barev, laků, v hydraulických zařízeních a také například v transformátorech. "Jsou to těžce odbouratelné látky s karcinogenními účinky, které se kumulují v tkáních organismů," uvedla mluvčí kraje Andrea Fulková. Při dlouhodobém působení mohou způsobit rakovinu slinivky či jater i negativně ovlivnit plodnost.

Podobné staré ekologické zátěže nejsou v Libereckém kraji ojedinělé. Na území tohoto regionu jsou více než tři stovky kontaminovaných území či starých skládek. Na odstranění všech bude třeba vynaložit stovky milionů, možná miliardy korun. Odborníci vybrali zhruba 40 zátěží, které je kvůli životnímu prostředí nutné odstranit co nejdřív.

Libereckému kraji se na odstranění skládky v Dubé podařilo získat dotaci, zbytek nákladů zaplatí vlastník skladu, který ho zaniklé firmě pronajímal. Dotace z Národního programu životní prostředí pokryje 80 procent nákladů. Za pomoci stejného dotačního programu loni Liberecký kraj hradil odstranění ilegálního návozu odpadů z Bulovky na Frýdlantsku. Letos půjdou peníze z tohoto programu v Libereckém kraji ještě na sanaci zeminy v Pěnčíně na Jablonecku. Po jiné zaniklé firmě tam zůstalo asi 2000 tun zeminy znečištěné různými chemikáliemi. Vyčištění území bude stát skoro deset milionů korun, dotace pokryje 80 procent nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů