Úterý, 19. března 2024

Koncepce nakládání s vyhořelým palivem - promarněné zpoždění

Koncepce nakládání s vyhořelým palivem - promarněné zpoždění

Přestože schvalování nové vládní koncepce nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivními odpady trvá již 4 roky, neproběhlo porovnání reálně proveditelných variant a poctivá veřejná debata o nich. Evropská komise dala nyní České republice a dalším čtyřem zemím dva měsíce na předložení vnitrostátního programu nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem [1]. Schválenou koncepci totiž měly jednotlivé země předložit do 23. srpna 2015 [2]. Zatím však v tuzemsku teprve probíhá proces hodnocení dopadů na životní prostředí [3]. Důvody zpoždění je třeba hledat na Ministerstvu průmyslu a obchodu - přestože koncepce byla napsána již v roce 2013, vláda ji vzala na vědomí až na konci roku 2014 a teprve v květnu 2017 bylo zveřejněno hodnocení dopadů na životní prostředí.

Calla, ale i řada dalších připomínkujících požadují vrácení k přepracování. Ministerstvo totiž v příkrém rozporu s požadavky ministerstva životního prostředí [3] odmítlo zpracovat a vyhodnotit další možné varianty nakládání s radioaktivním odpadem. Znemožnilo tak odborníkům i veřejnosti diskutovat např. o možnosti prodlouženého skladování v zabezpečených povrchových skladech, kde je možné (na rozdíl od hlubinné varianty) kontrolovat neporušenost ochranných obalů. Není možné porovnat ani variantu umožňující snadné vynětí a využití části odpadu v případě technologického pokroku či variantu spolupráce na mezinárodním řešení.
Hodnocený návrh koncepce navíc zastaral. Některé navržené cíle již měly být splněny v roce 2014 či 2015, jiné ztratily smysl. Například Pracovní skupina pro dialog o úložišti, s níž koncepce počítá, již přestala existovat. Harmonogram pro výběr místa pro finální uložení vysoceradioaktivních odpadů se také dostal do nerealistické podoby - všechny práce, které nabraly letitá zpoždění, by nyní měla Správa úložišť stihnout v průběhu pouhých sedmi let.

Edvard Sequens, energetický konzultant Calla - Sdružení pro záchranu prostředí řekl: ,,Tlak Evropské komise na urychlené předložení české koncepce by neměl být na úkor řádného procesu hodnocení dopadů na životní prostředí. Ten zůstává nevyužitou příležitostí pro potřebnou celospolečenskou debatu o problému vyhořelého jaderného paliva a různých možnostech jeho řešení."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů