Úterý, 19. března 2024

Cyklisté na Vysočině šlápli do pedálů za aleje

Cyklisté na Vysočině šlápli do pedálů za aleje

Tour de aleje, pořádaná spolkem Arnika, úspěšně dojela do cíle v Přibyslavi. I přes nepříznivé počasí přilákal první ročník benefiční cyklojízdy desítky milovníků sportu a přírody. Vysočina je bez nadsázky krajem stromořadí, a pečlivě naplánovaná trasa zavedla účastníky pod koruny těch nejkrásnějších - například památné aleje u Žižkova Pole, Ranské aleje nebo březové aleje mezi Ždírcem a Sobíňovem. Vedle představení méně známých půvabů Vysočiny měla Tour de aleje za cíl podpořit kampaň Zachraňme stromy. Přírodní dědictví české a moravské krajiny totiž na mnoha místech republiky ohrožují stavební práce nebo špatná údržba stromů.

,,Aleje podél silnic jsou nejen krásné, ale chrání také poutníky či cykloturisty před sluncem, větrem i deštěm. Na vlastní kůži jsme to zažili na trase, kde nás stromy ochránily před největším lijákem. Bez těchto zelených koridorů by cesty naší krajinou přišly o své kouzlo", říká Natálie Pivoňka Faltýnová, organizátorka Tour de aleje.

,,Místní lidé i přespolní turisté často alejemi pouze projíždějí cestou k architektonickým památkám a dalším cílům. Cesta lemovaná stromy však může být stejným zážitkem jako přírodní koupaliště, historický skvost nebo skvělá hospoda. Stromořadí podél silnic mají i ryze praktický význam: šetří náklady správců silnic, zlepšují atraktivitu místa k bydlení, mírní dopady extrémních teplot nebo poryvů větru. Také proto je musíme v naší krajině uchovat i pro příští generace,", vysvětluje RNDr. Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy spolku Arnika.

První ročník Tour de aleje nebyl pojat jako závod, ale cyklistická vyjížďka, při níž se účastníci dozvěděli zajímavosti z historie nejkrásnějších alejí. Například alej vedoucí kolem mohyly Jana Žižky u Žižkova Pole by už nestála, nebýt úsilí Arniky a řady dobrovolníků. Ti v roce 2010 natřeli kmeny stromů bílou reflexní barvou, zvýšili tím bezpečnost silničního provozu a odradili krajskou silniční správu od plánu na kompletní vykácení lip, z nichž některým je i přes 300 let. Později byla alej vyhlášena za památnou a ochráněna zákonem.

Turistické aktivity v rodišti Karla Havlíčka Borovského představila Místní akční skupina Havlíčkův kraj. V památné aleji u Starého Ranska se s cyklisty zastavili na kus řeči pamětníci a arborista Michal Valečík.

Déšť peloton předčasně vyhnal na cílovou rovinku k rybníku Řeka, kde organizátoři všechny účastníky odměnili drobnými dárky od sponzorů Tour de aleje, firem Alpa, BOIO a Cyklocentrum Havlíčkův Brod.

"Počasí bohužel nepřálo, ale rádi jsme se s cyklojízdou Arniky projeli a vyslechli si něco zajímavého. Nakonec jsme měli i práci - dvě píchlé duše a drobné servisování. Jsme připraveni za rok akci opět podpořit a snad tentokrát i s lepším počasím", říká Jaroslav Moravec, Cyklocentrum Havlíčkův Brod.

V kempu Moře u rybníka Řeka pak mohli malí i velcí účastníci strávit příjemné odpoledne s poznávacími soutěžemi, kvízy a třeba i zkoumáním přírody pod mikroskopem. Program připravily neziskové organizace Zvonečník, Zelený dům Chrudim a Hnutí Brontosaurus. Výstava Arniky Chraňme aleje! bude v kempu ke zhlédnutí až do konce července.

Arnika se ochraně alejí v české a moravské krajině věnuje řadu let. Prosadila změnu zákona, díky které byla zrušena výjimka umožňující silničářům kácet stromy u silnic bez povolení orgánu ochrany přírody. Tento požadavek podpořilo svým podpisem pod peticí více než 30 tisíc lidí. Arnika ale chrání i konkrétní stromořadí. Členové a dobrovolníci Arniky natřeli během uplynulých let osm alejí bílými bezpečnostními pruhy. Konkrétně šlo o víc než tisícovku stromů v alejích na Vysočině, ve Středočeském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tři nová stromořadí ve Zlíně, Šluknově a v malých Hošticích naopak Arnika s dobrovolníky vysadila. Spolek aktuálně usiluje o zachování aleje mezi Radkovem a Dubovou na Opavsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů