Úterý, 19. března 2024

Národní energetický klastr má 90% úspěšnost v zisku dotačních titulů pro své členy

Národní energetický klastr má 90% úspěšnost v zisku dotačních titulů pro své členy

U příležitosti konference ,,Energetika v regionu", která se na konci května konala v Ostravě pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje, jsme oslovili generálního ředitele Národního energetického klastru Jana Poledníka, abychom se jej zeptali, jaký pohled má na vývoj současné energetiky zástupce jedné z významných českých institucí, která sdružuje velké energetické hráče stejně jako střední či menší nezávislé výrobce.

Pane řediteli, čím se Národní energetický klastr vlastně zabývá?
Náš klastr vznikl v roce 2008 tehdy ještě jako Moravskoslezský energetický klastr a to z prostého důvodu, že naši první členové byly firmy, jejichž největší průmyslové a energetické aktivity se odehrávaly tady na Moravě. Než začnu hovořit konkrétněji o našich aktivitách tak musím připomenout, že již po staletí zaujímá Česká republika v prostoru širší střední Evropy, a nejen v něm, přední místo v technických odvětvích a v průmyslové výrobě vůbec. Technická a inženýrská dovednost lidí, kteří zde žijí, se dnes, v prvních dekádách 21. století přirozeně úročí při rozjezdu Průmyslu 4.0 a rozvoji všech nových technologií. Naše země je stabilní základnou, na které úspěšně podnikají, jak domácí tak i všechny přední mezinárodní průmyslové skupiny a tento vývoj musí být přirozeně doprovázen bezpečnou, vyváženou a dobře fungující energetikou. Národní energetický klastr usiluje o racionální poměr mezi tradiční "velkou energetikou" a rychlým rozvojem obnovitelných zdrojů.

Jaké služby nabízíte a komu?
Jsme přirozeným partnerem krajů, měst a obcí pro zpracování energetických koncepcí a generelů. Nabízíme energetické audity, studie proveditelnosti, konzultace či přímý vstup Klastru při investicích do nových zdrojů a sítí. Umíme poradit v oblasti energetických úspor a zároveň dobře využívat všechny dostupné dotační nástroje.

V oblasti průmyslu nabízíme projekty energetických úspor a EPC projekty. Nabízíme řešení na klíč. Klient se soustřeďuje na svůj ,,core business" a klastr přebírá starost o veškerou energetiku. V neposlední řadě realizujeme u průmyslových partnerů vlastní investiční projekty.

Můžete, prosím, uvést konkrétní příklad?
Jedním z hlavních tvůrců hrubého domácího produktu České republiky je automobilový průmysl a navazující podpůrné segmenty pro významné automobilové hráče, které tady máme. V roce 2012 jsme se dohodli se skupinou Brano, která je dodavatelem produktů právě pro automobilový průmysl, a postavili jsme u nich trigenerační jednotku. Klientovi dodáváme teplo, elektřinu a chlad. Samozřejmě je investice z části kryta dotací. Pokud by ale do stejné investice šel klient sám, zaplatil by za pořízení takového stroje v konečném důsledku až o několik desítek procent více. Mašina, kterou jsme v Zubří pro Brano instalovali, je značky Phoenix Zeppelin a to je firma, která je členem klastru. I toto je další synergií.

Zmínil jste dotace. Využíváte často těchto nástrojů?
Ano. Pokud chce klient investovat do nového energetického zdroje anebo potřebuje rekonstruovat, pomůžeme s výběrem vhodného dotačního titulu, sestavíme žádost svým nebo jeho jménem. Následně také převezmeme zodpovědnost za administraci projektu po jeho schválení. V klastru jsme vytvořili vlastní Centrum projektové podpory, které má čtyři pracovníky a zabývá se pouze projektovými žádostmi. Máme více než 90% úspěšnost.

Co výzkum a vývoj?
Podílíme se na výzkumu a vývoji v oblasti energetiky a životního prostředí. Spolupracujeme s několika výzkumnými centry v ČR, např. Univerzitním centrem energeticky efektivních budov v Buštěhradě spadajícím pod ČVUT Praha, Výzkumným energetickým centrem v Ostravě spadajícím pod VŠB-TUO a v neposlední řadě s VUT v Brně. Spolu s těmito partnery pracujeme na vývoji nových malých energetických zdrojů a zvyšování účinnosti těchto zdrojů. Nezapomínáme ani na životní prostředí, spolupodíleli jsme se na vytvoření systému čištění spalin kontaminované biomasy, kdy tato experimentální jednotka je již nasazena v ostrém provozu jednoho z významných zpracovatelů dřevní hmoty v Olomouckém kraji. V neposlední řadě řešíme celou řadu projektů v oblasti vědy a výzkumu podle požadavků našich členů. Od roku 2008 jsme realizovali projekty za více než 100 milionů korun.

A co přeshraniční a zahraniční spolupráce?
Jsme partnery několika významných evropských projektů v oblasti energetiky. Spolupracujeme se špičkovými zahraničními institucemi. Uzavřeli jsme mimo jiné partnerství s Fraunhofer Institut, největší evropskou vědeckou organizací. Největší podíl na našich zahraničních aktivitách zaujímá spolupráce s partnery právě v Německu.

Jaký je Váš pohled na současný vývoj v naší energetice?
Prožíváme obrovský technologický zlom. Na jedné straně jsou zde klasické velké zdroje ať už plynové či uhelné. Na straně druhé malé obnovitelné zdroje, které se staví přímo u zákazníka. Ten tlak mezi starou konzervativní energetikou a novou vlnou je obrovský. Dokonce i ti velcí se rozdělují na nové a staré a poté si vzájemně berou marže. Našimi členy jsou jak provozovatelé velkých klasických plynových či uhelných elektráren tak i malí ,,zelení" nezávislí výrobci. Bude třeba najít rozumný kompromis, i když je to, pokud jde o budoucí rozhodnutí z Bruselu o tom, co a jak bude podporováno, věštění z křišťálové koule. Na konci musíme najít spokojeného odběratele, který za energii zaplatí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů