Úterý, 19. března 2024

Kalifornie prodloužila platnost zákona o ochraně klimatu

Kalifornie prodloužila platnost zákona o ochraně klimatu

Kalifornský zákonodárný sbor v pondělí prodloužil do roku 2030 platnost zákona o ochraně klimatu, který omezuje emise skleníkových plynů a ukládá průmyslovým podnikům žádat povolení k vypuštění každé tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Podle agentury AP má rozhodnutí globální význam, protože stát Kalifornie slouží mnoha zemím jako příklad účinné ochrany životního prostředí, přestože prezident Donald Trump dohodu o ochraně klimatu vypověděl.

Prodloužení zákona, jehož platnost měla skončit v roce 2020, podpořily obě komory kalifornského parlamentu. Stoupenci zákona museli překonat protesty radikálních ekologických organizací, podle nichž není legislativa dostatečně agresivní. Zákonodárci rovněž schválili další zákon, který v největším státě USA nařizuje monitoring ovzduší v okolí velkých zdrojů znečištění.

Trump má vůči ekologickým iniciativám nedůvěru a opakovaně tvrdí, že realizace ustanovení pařížské klimatické dohody by v USA blokovala vytvoření nových pracovních míst a bránila rozvoji průmyslu. Jeho odpor vůči ochraně ovzduší vyústil počátkem června v rozhodnutí odvolat souhlas USA s pařížskou smlouvou. V poslední době se ale z Bílého domu ozývají hlasy, že prezident svůj odpor zmírnil a hledá cestu ke kompromisu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů