Úterý, 19. března 2024

Ústí chce změnit poplatky od odpad, neplatili by senioři a děti

Ústí chce změnit poplatky od odpad, neplatili by senioři a děti

Senioři a děti do 18 let by nemuseli od příštího roku platit v Ústí nad Labem poplatek za komunální odpad. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, kterou má ČTK k dispozici. Výše poplatku, tedy 500 korun ročně, by se měnit neměla. Vyhláška ale opomíjí ty, kteří sice mají trvalý pobyt v krajském městě, ale dlouhodobě zde nežijí, řekl ČTK opoziční zastupitel Martin Krsek (PRO!Ústí).

Poplatek za odpad se v současné době nemusí v Ústí platit děti do tří let. Osvobozeni od poplatku jsou například také vězni ve výkonu trestu. Poplatek splatný do poloviny roku je 500 korun. Podle letošního rozpočtu by na něm mělo město získat 39 milionů korun. Pokud lidé nezaplatí do 30. června, automaticky přichází sankce 1000 korun, a musí tak zaplatit 1500 korun.

Nové znění vyhlášky, kterou už dostaly k projednání městské obvody, počítá s dalšími úlevami. Od poplatků by byli osvobozeni lidé nad 66 let a děti do 18 let. Projednat by ji mělo zastupitelstvo v září s tím, že by platila od roku 2018. Kolika lidí by se osvobození od poplatku dotklo a o kolik by město přišlo peněz, magistrát ani po opakovaných urgencích ČTK neodpověděl. Stejně tak neposkytl informace o celkovém dluhu Ústečanů za poplatky. V loňském roce to bylo přes 110 milionů korun.

Změnu vyhlášky už na jaře navrhovala opozice, nedostala se ale na program jednání zastupitelstva. Hnutí PRO!Ústí požadovalo osvobození od poplatku pro mladé do 26 let studující mimo Ústí nad Labem a poloviční poplatek, tedy 250 korun, pro lidi nad 70 let. Návrh řešil i ty obyvatele, kteří mají sice v krajském městě trvalé bydliště, ale prakticky žijí dlouhodobě v zahraničí. Ti, i když odpad neprodukují, poplatek platit musí. "Je to ne nepodstatná skupina, která je diskriminovaná. Drží si bydliště v Ústí nad Labem a jsou to obyvatelé, kteří nám přispívají do společné kasy. Takové my nutíme platit za odpad, i když žádný neprodukují. Vlastně jim tím říkáme, že jestli nechtějí platit za popelnice, tak si mají zrušit trvalé bydliště v Ústí nad Labem. Což znamená, že se zbavíme daňového výnosu 10.000 korun za osobu, abychom ulevili 500 korun za odpady," vysvětlil Krsek.

Vedení města už dříve řeklo, že neexistuje zdroj, ze kterého by bylo možné zjistit, kolik lidí žije v zahraničí. V sousedním Děčíně jsou přitom lidé žijící mimo ČR od poplatku osvobozeni. Například v Teplicích se za odpad neplatí vůbec.

Poplatek za komunální odpad se v krajském městě vybírá od roku 2002, pauza byla jen v letech 2009 a 2010, kdy bývalé vedení města zvýšilo daň z nemovitosti a poplatky za odpad zrušilo. Později je opět zavedlo, daň z nemovitosti ale zůstala stejná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů