Úterý, 19. března 2024

Čína zakáže dovoz řady druhů pevného odpadu

Čína zakáže dovoz řady druhů pevného odpadu

Čína v rámci kampaně proti zahraničnímu odpadu a znečišťování prostředí zakáže do konce tohoto roku dovoz 24 druhů pevného odpadu. Peking dnes o tomto rozhodnutí uvědomil Světovou obchodní organizaci (WTO), sdělila čínská vláda.

Zákaz se má týkat plastů, netříděného papíru, odpadu z výroby oceli a řady druhů textilního odpadu.

"Zjistili jsme, že v pevném odpadu, který se dá využít jako surovina, jsou namíchány znečištěné, a dokonce i nebezpečné odpadky. To výrazně znečišťuje životní prostředí v Číně," vysvětlila Čína svůj krok ve sdělení pro WTO.

Čína je přitom významným dovozcem odpadu. Loni se tam z ostatních zemí vyvezlo 7,3 milionu tun plastového odpadu v hodnotě 3,7 miliardy dolarů (zhruba 84 miliard Kč). To představuje 56 procent světového obchodu s touto položkou.

Hlavním zdrojem dovozu odpadu do Číny je Hongkong, který ale administrativně patří k Číně. Po něm jsou největšími vývozci odpadu do Číny Japonsko a Spojené státy, tyto dvě země se na dovozu do Číny podílejí po deseti procentech, uvádějí údaje Mezinárodního obchodního centra (ITC), společné organizace OSN a WTO. Obě země jsou také hlavními zdroji dovozu starého papíru do Číny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů