Úterý, 19. března 2024

Index cílů udržitelného rozvoje: ČR je ze 157 zemí pátou nejlepší

Index cílů udržitelného rozvoje: ČR je ze 157 zemí pátou nejlepší

Česko patří ke špičce mezi zeměmi, které se snaží naplňovat cíle udržitelného rozvoje. V hodnocení 157 států skončila ČR na páté příčce za čtyřmi severskými zeměmi. Ze stovky bodů získala 81,9. Vyplývá to ze zprávy o globální odpovědnosti a hodnocení cílů udržitelného rozvoje (Index SDG) pro rok 2017. ČTK dokument poskytla Asociace společenské odpovědnosti.

Členské státy OSN přijaly v roce 2015 cíle udržitelného rozvoje, a to v Agendě 2030. Tento program se zaměřuje na 17 oblastí. Patří mezi ně vymýcení chudoby, zajištění kvalitního vzdělání, dobré zdravotní péče, čisté vody, ekonomického růstu, důstojných pracovních podmínek či rovnosti mužů a žen. Součástí je i odpovědná spotřeba a využívání čisté energie. Česká vláda už připravila strategii pro ČR do roku 2030.

Na čele letošního žebříčku je Švédsko s 85,6 bodu. Následuje Dánsko, Finsko a Norsko. Pátá příčka připadla Česku, které má 81,9 bodu. V první desítce je pak ještě Německo, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko a Francie. V první třicítce se umístily i zbývající tři země Visegrádu - Slovensko skončilo 23. s 76,9 bodu, Polsko 27. s 75,8 bodu a Maďarsko osmnácté se 78 body. USA obsadily 42. pozici, Rusko pak 62. a Čína 71.

Česko je na tom nejlépe v potírání chudoby. Sledovaná kritéria splňovalo z 99,7 procenta. Nejhůř se mu naopak dařilo v prosazování inovací a zajišťování infrastruktury a také ve vytváření partnerství k dosažení cílů, tyto úkoly republika naplňovala jen ze tří pětin.

Slabiny má Česko mimo jiné ve velkém výskytu obezity, propasti ve výdělcích mužů a žen, malém počtu žádostí o patenty, množství vyprodukovaných odpadků či emisí na obyvatele. Špatné hodnocení má také za neplnění závazků při poskytování finanční pomoci na rozvoj chudých zemí. Body země naopak sbírá za nízkou úmrtnost novorozenců, dlouhou dobu dožití, ekonomický růst či malou nezaměstnanost.

Index se sestavoval i za rok 2016. Autoři letošní zprávy uvedli, že výsledky obou hodnocení nejsou kvůli upraveným kritériím srovnatelné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů