Pátek, 29. března 2024

Jak zabránit odlesňování? Zaplaťte farmářům, aby nekáceli stromy

Jak zabránit odlesňování? Zaplaťte farmářům, aby nekáceli stromy

Zatímco se ekologové přou o to, jak nejúčinněji zabránit odlesňování, američtí vědci přicházejí s jednoduchým řešením: zaplaťte farmářům v chudých zemích za to, že nebudou kácet stromy na svých pozemcích. S odkazem na nově zveřejněnou studii v časopisu Science o tom informovala agentura Reuters.

Rychlost odlesňování ve 121 ugandských vesnicích, kde majitelé pozemků dostali 28 dolarů (627 Kč) za každý hektar půdy, na kterém nepokáceli stromy, se během dvou let snížila o více než polovinu. Podle studie výsledek programu tak výrazně překonal náklady.

V rámci boje proti globálnímu oteplování by podle vědců měla podobná opatření být uplatněna i v jiných zemích, kde jsou velké pralesy- například v Brazílii, Kongu či Peru.

"Když pomyslíte na škody způsobené globálním oteplováním, tak zaplatit lidem, aby nekáceli stromy je efektivní a cenově výhodné řešení," uvedla ekonomka Seema Jayachandranová, která se na studii podílela. "Je to jednoduchý nápad a přínosy jsou větší než náklady," dodala.

Vědci doufají, že část z několika miliard dolarů, které na základě pařížské dohody o klimatu z roku 2015 bohaté státy přislíbily chudým zemím na boj proti změně klimatu, by mohla být použita podobně jako v Ugandě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů