Úterý, 19. března 2024

O splouvání Teplé Vltavy je zájem i po zdražení

O splouvání Teplé Vltavy je zájem i po zdražení

Zájem o splouvání Teplé Vltavy, která vede šumavským národním parkem, neklesl ani poté, co letos musí zájemci za plavbu zaplatit více než loni. Úsek mezi Soumarským Mostem a Pěknou zatím zdolalo 1559 lodí, což je přibližně stejně jako před rokem. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Zájemci platí po online rezervaci za loď 500 korun, což je o 200 korun více než v minulých letech.

Vodáci smí na řeku vyrazit od 1. května. Účastníci se vzhledem k tomu, že se pohybují na území národního parku, musí řídit danými pravidly. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. Navíc skupiny musí doprovázet průvodce. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, denně na řeku může 180 lodí. "Letos v květnu Teplou Vltavu splulo přibližně o 40 lodí více než loni. Červen pak byl v tomto porovnání mírně slabší. Statistiku za červenec samozřejmě ještě nemáme," řekl Dvořák.

Pro splouvání jsou podle něj letos zatím dobré podmínky. Pokud hladina klesne pod 50 centimetrů, žádná loď na řeku nesmí. "Ale letos zatím byly jen dva dny, kdy se nedalo splouvat," řekl Dvořák.

Šumavský národní park věří, že díky zvýšení cen za lodě odstraní ztrátu, která mu v minulých letech vznikala. Na splouvání ročně prodělával 200.000 korun. "Nový ceník by nám měl pomoci k tomu, abychom se této ztráty zbavili. Nechceme na splouvání vydělávat, ale rádi bychom se dostali na nulu," řekl Dvořák.

Loni Teplou Vltavu splulo 3211 lodí. Sezona trvá vždy šest měsíců a končí 31. října.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů