Pátek, 19. dubna 2024

Hnízdění tenkozobců a pisil na Hodonínsku - příběh s dobrým koncem

Hnízdění tenkozobců a pisil na Hodonínsku - příběh s dobrým koncem

Letos na začátku června zahnízdily na dně vypuštěného rybníka na Hodonínsku dva páry u nás kriticky ohrožených tenkozobců opačných a čtyři páry pisil čáponohých. Bahnité dno místy s mělkou vodou, které si tito ohrožení bahňáci pro hnízdění vybrali, pro ně ale představovalo past - rybníkáři totiž plánovali rybník opět napustit a tím by nevyhnutelně došlo k zaplavení a zničení hnízd. Poté, co ornitologové na problém upozornili zástupce orgánů ochrany přírody, začalo ihned vyjednávání s Rybářstvím Hodonín, s.r.o. o ochraně těchto u nás velmi vzácných ptáků. Nyní je již možné konstatovat, že se hnízdění podařilo díky zachování stavu rybníka zachránit. Ornitologové hlásí úspěšně vyvedená mláďata u obou ptačích druhů.

Díky dohodě mezi orgány ochrany přírody a rybníkáři z Rybářství Hodonín zůstal rybník s hnízdícími ptáky vypuštěný po celou dobu potřebnou k jejich úspěšnému vyhnízdění, tedy zhruba dva měsíce. Na dně rybníka ptáci nejdříve seděli necelé čtyři týdny na vejcích a další čtyři až pět týdnů pak vodili mláďata v mělké vodě, kde sbírali hmyz. Výsledkem je osm vzletných mláďat tenkozobců opačných a šest vzletných mláďat pisil čáponohých. ,,Tenkozobci si vedli přímo skvěle, oba páry vyvedly po čtyřech mláďatech, která všechna dosáhla vzletnosti. Pisily na tom byly trochu hůře, dva páry o snůšku přišly, ale další dva páry měly po čtyřech mláďatech, z nichž jedna rodinka o dvě mláďata přišla a další rodinka dosáhla vzletnosti mláďat v plném počtu," popisuje výsledek hnízdění Jaroslav Zaňát z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

"Rybníky na nízké vodě nebo zcela vypuštěné rybníky připomínají ptákům přirozené prostředí mělkých mokřadů, kde nachází dostatek potravy," vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Takto ,,připravené" rybníky na Hodonínsku přilákaly desítky druhů vodních a mokřadních ptáků. Pisily a tenkozobci, kteří v mokřadech také hnízdí, si pak vybrali Komárovský rybník i jako své hnízdiště. Neplánovaně dlouho vypuštěný rybník, do kterého rybníkáři před zahnízděním ptáků nasadili plůdek, pro rybářství představuje finanční újmu zatím neupřesněné hodnoty, kterou bude uplatňovat ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny, případně i s Krajským úřadem Jihomoravského kraje.

Kromě Komárovského rybníka na Hodonínsku letos tenkozobci hnízdili už pouze v jednom páru na Znojemsku. Ani pisily nejsou v Čechách nijak hojné - letos u nás hnízdilo pouze kolem třiceti párů, především na Hodonínsku. Vlivem sucha je řada rybníků v této oblasti na nízké vodě a bahňáci tak mají na obnažených dnech i nadále vhodné podmínky pro sběr potravy a dají se tu i dobře pozorovat.

Jaroslav Zaňát

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů