Úterý, 19. března 2024

EU neplánuje kvóty na elektrická auta

EU neplánuje kvóty na elektrická auta

Evropská unie neplánuje zavést kvóty na elektrická auta pro automobilový sektor. Řekla to novinářům mluvčí Evropské komise, která tak reagovala na zprávu německého listu Handelsblatt. Ten dnes s odvoláním na zdroj z EU napsal, že EK chce zrychlit odchod od spalovacích motorů tak, že od roku 2025 stanoví povinné kvóty pro nízkoemisní auta jako například elektrická.

"Obecně řečeno, komise hledá způsoby, jak podpořit používání nízkouhlíkové energie a dopravy, žádný z nich však nezahrnuje kvóty pro elektrická auta," citovala agentura Reuters mluvčí. "Neděláme rozdíl mezi různými technologiemi."

Handelsblatt dnes napsal, že EK uvažuje, že by od roku 2025 nařídila evropským automobilkám, že určitý podíl jejich vozů budou muset tvořit vozy s nízkými emisemi, jako jsou elektrická vozidla. Zvláštní minimální kvóta by mohla být součástí balíčku mobility šetrné k životnímu prostředí, který chce EK předložit do konce roku. Výše kvóty je podle zdroje zatím otevřená.

Podobná kvóta by měla být brzy zavedena v Číně. Země již dlouhou dobu plánuje, že nařídí výrobcům aut, aby určitý podíl výroby tvořila nízkoemisní auta. Systém kvót má být přijat na podzim, napsala agentura DPA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů