Úterý, 19. března 2024

U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených místních plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice, které ji barví do hnědozelených a hnědočervených odstínů. Podle agentury AFP pohyb v takovéto vodě může škodit pokožce.

Pro Kanárské ostrovy jde o doposud neznámý jev. Sinice Trichodesmium erythraeum se začala u ostrova Tenerife objevovat už v červnu, nyní se však dostává i k plážím ostrova Gran Canaria. Odborníci oslovení místní televizí stejně jako agenturou AFP varují před dopady na lidskou pokožku.

Řasy "obsahují toxin, který může vyvolat exémy, je proto potřeba vyhýbat se kontaktu s nimi," citovala AFP úředníka zodpovědného za veřejné zdraví Josého Juana Alemána. "Nebylo však potřebné zavírat pláže," dodal Aleman. AFP upozorňuje na to, že v posledních týdnech se tak v několika případech stalo. Zdali to bylo pouze kvůli sinicím, není jasné.

Výskyt sinic způsobily dlouhodobě vysoké teploty vody a také zvýšený přísun železa, které je pro tyto mikroorganismy klíčovou živinou. Podle expertů může souvistet také s menší intenzitou mořských proudů obvykle přispívajících k cirkulaci vody u souostroví.

Do vod Atlantiku jej přivál vítr od Sahary s vysokým obsahem prachu. Zmiňovaný druh sinic dokáže v době kvetení utvářet dlouhé řetězce, které jsou viditelné i na satelitních snímcích Země. Nyní se objevují také u břehů oblíbeného španělského letoviska.

Pro souostroví poblíž Afriky platí na nejbližší dny také varování kvůli vysokým teplotám a zvýšenému riziku lesních požárů. Očekávají se teploty kolem 38 stupňů Celsia, místy by mohly překročit i čtyřicítku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů