Úterý, 19. března 2024

Vodovodní síť zásobuje 94 procent lidí, spotřeba loni klesla

Vodovodní síť zásobuje 94 procent lidí, spotřeba loni klesla

Vodovodní síť v Česku se loni prodloužila o 535 kilometrů na 77.681 kilometrů. Na konci roku tak zásobovala vodou 94,4 procenta lidí. Její spotřeba na osobu a den proti roku 2015 mírně klesla, voda ale již několikátý rok po sobě podražila. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a ze Zprávy o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2016, kterou připravila ministerstva životního prostředí a zemědělství a kterou v pondělí projedná vláda.

Napojení na vodovodní síť mělo ke konci loňského roku 9,97 milionu lidí. Největší podíl lidí zásobovaných vodou z vodovodu mělo hlavní město Praha (100 procent), Karlovarský kraj (100 pct) a Moravskoslezský kraj (99,9 pc), naopak nejméně jich bylo v Plzeňském (84,4 pct) a Středočeském kraji (86 pct). Loni postavené kilometry vodovodní sítě potrubí zvýšily počet lidí zásobených vodou z vodovodu o 42.806.

Spotřeba vody loni proti roku 2015 mírně klesla, a to o 0,3 litru na osobu a den. Průměrný člověk jí v roce 2016 spotřeboval za den 131,2 litru. Na zaplacených penězích se to ale neprojevilo, protože voda v posledních letech zdražuje a ani loňský rok nebyl výjimkou.

Průměrná cena za kubík byla loni 36,7 Kč (bez DPH). Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, o rok dříve lidé za kubík zaplatili bez DPH 35,6 Kč, v roce 2014 to bylo 34,8 Kč a v roce 2013 stál kubík vody 33,7 koruny. Zpráva o vodě také ukázala, že v ceně vody jsou mezi kraji velké rozdíly. V Ústeckém kraji zaplatili lidé za kubík 43 korun, naopak v Pardubickém kraji stál metr krychlový 31,9 Kč (částky jsou bez DPH).

Úpravny loni připravily 593,3 milionu metrů krychlových pitné vody, ne všechna se ale dostala ke spotřebitelům. "Ztráty pitné vody dosáhly 90,1 milionu m3," uvádí zpráva. Je to 15,4 procenta veškeré vody. Ztráty, vznikající zejména průsakem ze starých potrubí, se ale daří snižovat, loni činily 16,8 procenta. "Toto už je velmi slušný evropský průměr. Jsou sice státy, které se ztrátami pohybují nad deseti procenty, řada států se ale pohybuje naopak výrazně výše," okomentoval loňský výsledek ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák.

Zprávu o vodě, nazývanou také modrá zpráva, připravují ministerstva zemědělství a životního prostředí každoročně. Zachycuje zejména hospodaření s vodou, její znečištění, hydrologickou bilanci v uplynulém roce a finanční podporu vodního hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů