Pátek, 19. dubna 2024

Bouřka a vítr vyvrátily na Šumavě desítky tisíc stromů

Bouřka a vítr vyvrátily na Šumavě desítky tisíc stromů

Bouřka a silný vítr v noci na neděli poničily na Šumavě desítky tisíc krychlových metrů dřeva. Polomy nejvíce zasáhly oblasti Nové Pece a Stožce na Prachaticku. Podle předběžných odhadů jde o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35.000 krychlových metrů dřeva. Šumavský národní park apeluje na návštěvníky, aby s ohledem na vlastní bezpečí v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v okolí Nové Pece a Stožce. ČTK to řekl jeho mluvčí Jan Dvořák.

"Stále hrozí, že některé nalomené stromy ještě spadnou. Navíc je nebezpečí i v tom, že na místech pracuje technika a není ideální, pokud tudy ještě procházejí turisté. Proto apelujeme na návštěvníky, aby se v těchto dnech vyhnuli výletům v jižní části Šumavy," uvedl Dvořák.

Dodal, že národní park v pondělí požádá o vydání zákazu vstupu do lesů na některé vybrané úseky. Nařízení může vydat obec s rozšířenou působností, což jsou v případě Nové Pece a Stožce Prachatice. "Pokud by pak někdo tento zákaz porušil, může být potrestán pokutou," řekl Dvořák.

Odstraňování škod bude podle předběžných odhadů trvat několik dnů. "Zatím nedokážeme určit, kolik kubických metrů dřeva bylo zničeno. Konkrétnější čísla bychom mohli znát v polovině týdne," uvedl Dvořák.

Stejně tak nelze určit finanční škoda. Vzhledem k současné ceně dřeva se však dá očekávat, že se bude jednat o částku v řádech milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů