Sobota, 20. dubna 2024

Turbíny na Dlouhých stráních se točí stále častěji díky nepředvídatelným obnovitelným zdrojům

Turbíny na Dlouhých stráních se točí stále častěji díky nepředvídatelným obnovitelným zdrojům

Další zvýšení produkce elektřiny. Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně vyrobila za prvních šest měsíců letošního roku více než 349 milionů kWh elektřiny, což představuje meziroční navýšení zhruba o 14,5 procenta. Dlouhé stráně dodávají elektřinu nejen ve špičkách, ale stále častěji působí jako stabilizátor české energetické soustavy, která je jednorázově zatěžována výrobou z tuzemských i zahraničních obnovitelných zdrojů.

,,Letošní čísla potvrzují dlouhodobý trend vyššího využívání přečerpávacích vodních elektráren, které mají v rámci energetických soustav nezastupitelnou roli," vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Dlouhé stráně stejně jako další vodní elektrárny slouží jako významný doplňkový zdroj schopný rychlého najetí na plný výkon v řádu desítek vteřin a operativního vyrovnání okamžité energetické bilance v elektrizační soustavě ČR. Výroba elektřiny ve vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR činila za 1. pololetí roku 2017 celkem 1,13 miliardy kWh. V meziročním srovnání se jedná o 2,7% nárůst. Největším objemem výroby se po Dlouhých stráních mohou pyšnit Dalešice (232 mil. kWh) a největší klasická vodní elektrárna v ČR - Orlík (140 mil. kWh). Pololetní produkce vodních elektráren Skupiny ČEZ v ČR představuje půlroční spotřebu více než 900 tisíc českých domácností.

Zajímavý film o Dlouhých stráních k přehrání tady:
https://www.youtube.com/watch?v=bPF_bvh8mKw

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů