Pátek, 19. dubna 2024

Podnikatelé v malých obcích dostanou zvýhodněné úvěry, Ministerstvo zemědělství tak chce podpořit život na venkově

Podnikatelé v malých obcích dostanou zvýhodněné úvěry, Ministerstvo zemědělství tak chce podpořit život na venkově

Vláda v pondělí schválila návrh Ministerstva zemědělství, který má malým a středním podnikatelům ve znevýhodněných venkovských oblastech umožnit čerpat zvýhodněné úvěry až do výše 3 milionů korun nebo proplatit část úroků z komerčních úvěrů. Cílem je podpořit život v odlehlých obcích a zastavit jejich vylidňování.

,,Podporu chceme zaměřit na drobné, malé a střední podnikatele, kteří na vesnicích hrají naprosto klíčovou roli. Tvoří totiž základní infrastrukturu a obslužnost venkova, ať už jde
o malé obchody, řemesla nebo střední firmy zaměstnávající místní lidi,"
řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Plánovaná podpora má mít dvě různé formy, poskytována bude prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. První je možnost získat až třímilionový zvýhodněný úvěr, případně finanční příspěvek až do výše 15 tisíc Euro v režimu de minimis. Doba splatnosti úvěru bude 7 let s možností odkladu splátek jistiny úvěru až o 12 měsíců.

Druhá forma podpory spočívá v úhradě části úroků z komerčních úvěrů, a to až do výše
4 procent z jistiny úvěru. V případě nemovitého majetku nesmí úvěr přesáhnout 10 milionů korun, u ostatního majetku pak 5 milionů.

Finální podobu podpory znevýhodněných oblastí vypracuje společně Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj. Finance má poskytnout stát prostřednictvím zmíněných resortů, předpokládá se i možnost spolufinancování z rozpočtů krajů.

Podpora má být určena malým a středním podnikatelům ve znevýhodněných obcích, určených dle metodiky rozvojového potenciálu obcí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Jde o obce v okrajových oblastech s klesajícím počtem obyvatel. Dle metodiky MMR jsou to obce, kde je nízký počet podnikatelských subjektů, trpí vysokou nezaměstnaností, odvody na daních jsou v lokalitě nízké (tamní obyvatelé mají nízké mzdy) a podobně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů