Středa, 17. dubna 2024

V Podyjí po padesáti letech hnízdil sokol stěhovavý

V Podyjí po padesáti letech hnízdil sokol stěhovavý

V Podyjí po padesáti letech hnízdil vzácný sokol stěhovavý, potvrdili na webu národního parku ornitologové. Pár sokolů si pro hnízdo a vyvedení mladých vybral skálu v Rakousku. Potenciál pro zahnízdění je ale i na české straně, řekla dnes ČTK ornitoložka Vlasta Škorpíková. Sokoli se na jaře zahnízdili v západní části Podyjí na dominantní skále v rakouském Národním parku Thayatal. Mladí vylétli z hnízda na konci června.

"Trochu nás mrzí, že si k hnízdění vybrali rakouskou stranu, ale výběr lokality na populaci sokolů v Podyjí nemá žádný vliv," uvedla Škorpíková. Ke skále nevede žádná turistická trasa a v blízkosti není ani žádné lidské sídlo. Česká strana je podle ornitoložky turisticky zatíženější a skály leží v blízkosti sídel. "Pro dva až tři hnízdící páry by ale místo v Podyjí bylo," uvedla.

Poslední doložené hnízdění sokola v Podyjí se datuje do roku 1967, kdy jeden pár osídlil zříceninu Nového Hrádku. "Po zhroucení celoevropské populace sokolů je zde až do devadesátých let dvacátého století ale nikdo neviděl," upozornil na webu národního parku zoolog Zdeněk Mačát.

Sokoli se na jihu Moravy uhnízdili i na jiných místech. Dva páry vyvedli mladé v Moravském krasu, jeden pár hnízdil podle ornitoložky i na skále u hranic s Vysočinou.

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Mezi lidmi je známý pro svůj rychlý let a charakteristické elegantní zbarvení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů