Sobota, 20. dubna 2024

Netopýří noc odhalí život málo známých savců

Netopýří noc odhalí život málo známých savců

V Česku žije 27 druhů netopýrů, nejaktivnější jsou na sklonku léta. Jejich život zájemcům odhalí ochránci přírody o víkendu, kdy bude Mezinárodní noc pro netopýry. Připravili kolem 50 akcí, chtějí lidem přiblížit život těchto ohrožených a málo známých savců, kteří se před lidmi většinou skrývají. Společná sledování, besedy, soutěže s netopýří tematikou a další akce budou pokračovat až do října v různých městech.

Netopýři patří mezi ohrožené živočichy a některé druhy jsou podle zákona dokonce kriticky ohrožené. Na rozdíl třeba od ptáků žijí velmi skrytě a člověk si jich ve svém okolí vůbec nemusí všimnout. Výjimkou je konec léta, kdy jsou nejaktivnější. Jak vysvětlila Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON), má to hned několik důvodů. "Letošní mláďata už se osamostatnila, létají, učí se hledat potravu a úkryty. Zároveň probíhá i období námluv, což někdy pokračuje až do podzimu nebo i do zimy. A navíc některé druhy jsou tažné a zahajují migraci," řekla Cepáková.

Protože netopýři vylétají po západu slunce a někteří i později, hodí se k jejich pozorování ultrazvukové detektory. Jak fungují, budou moci zájemci zjistit na 16 setkáních s ochránci přírody v září a na začátku října. Připravené jsou besedy, hry s netopýří tematikou či ukázky péče o hendikepované netopýry. "Při výpravách za netopýry lidé navštíví řadu nevšedních míst, kde netopýři skutečně žijí - hrady, zámky, jeskyně či opuštěné štoly," uvádí tisková zpráva ochránců přírody. Akcí je zhruba 50, seznam zájemci najdou na webu ČESON.

Všech 27 druhů netopýrů odborníci pravidelně monitorují, znají jejich zimoviště i místa, kde se zdržují v létě. Zvyky těchto savců nejsou ještě známé do všech detailů. Někteří žijí v lesích a příliš se nevzdalují od svých stanovišť, jiní se přesunují na vzdálenosti až 50 kilometrů a třeba netopýr rezavý tráví část roku u v Česku a část v severovýchodní Evropě, takže překonává několikasetkilometrové vzdálenosti.

Kdo by chtěl netopýry spatřit sám, má na konci srpna a v září nejlepší možnost. Podle Cepákové loví například v parcích, v okolí pouličních lamp, v zahradách a také poblíž rybníků a jiných vodních ploch. "Budeme rádi, když nás lidé upozorní, pokud netopýry někde objeví," uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která akce spolupořádá.

Mezinárodní noc pro netopýry se letos koná již po jednadvacáté. V posledních letech navštěvuje s ní spojené akce kolem 5000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů