Středa, 24. dubna 2024

Uherské Hradiště pořídí pro úředníky nový elektromobil

Uherské Hradiště pořídí pro úředníky nový elektromobil

Město Uherské Hradiště pořídí pro potřeby úřadu nový elektromobil. Ekologické vozidlo úředníkům poslouží ke služebním jízdám po městě a jeho nejbližším okolí. Elektromobil ale budou moci využít i k cestám do Zlína nebo do Brna, řekl ČTK uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS).

Na nákup elektromobilu vypsalo město veřejnou zakázku. Radní vybírali z nabídek dvou uchazečů. Za bezmála 800.000 korun se rozhodli pořídit vůz značky Hyundai Ioniq. Na jeho nákup dostane radnice prostřednictvím Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši 220.000 korun.

"Reálná dojezdová vzdálenost vozu je 200 kilometrů, což je pro denní potřeby úřadu vyhovující. Jde o vůbec první elektromobil, který na úřad kupujeme, a není zdaleka poslední," uvedl Blaha.

Elektromobil by měla mít radnice k dispozici začátkem příštího roku. Náklady na provoz vozidla jsou nízké, necelá koruna na kilometr. Nejbližší dobíjecí stanice je úředníkům k dispozici v sousedních Kunovicích, kam budou muset denně jezdit.

Zlepšováním životního prostředí se uherskohradišťská radnice zabývá dlouhodobě. Město například vyměňuje zastaralé veřejné osvětlení za úspornější LED technologie, revitalizuje zeleň, před nedávnem také nechalo obnovit systém závlahových kanálů v Kněžpolském lese.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů