Čtvrtek, 28. března 2024

Soul: Z městské dálniční bariéry je živá promenáda

Soul: Z městské dálniční bariéry je živá promenáda

Studio vyhrálo před dvěma lety architektonickou soutěž na úpravu městské dálnice. Architekti vytvořili ze zapomenuté překážky atraktivní park plný rostlin lokálního původu. V mnoha ohledech může být tento příklad inspirací i pro naše hlavní město.

Bývalá dálnice v samém srdci Soulu se změnila v most pojatý jako vesnice plná vegetace. Vznikl tím park dlouhý celých 983 metrů, který pokrývá padesátka korejských rostlin od stromů přes keře až po květiny. Celkem jej bude pokrývat až vzrostlých 24 000 rostlin. Název projektu Seuollo vznikl jako korejský překlad anglického výrazu ,,skygarden".

Pěší most vedle soulského hlavního nádraží je dalším krokem směrem k vytvoření zelenějšího, příjemnějšího a atraktivnějšího města, především co se týče právě oblasti okolo železniční stanice.

Soutěž vyhrála kancelář MVRDV v květnu roku 2015. Od té doby bylo hlavním úkolem přeměnit silniční nadjezd ve veřejnou zahradu na železobetonové konstrukci ve výšce 16 metrů nad zemí. Při návrhu museli brát architekti v potaz, že zásahem změní život tisícovek lidí, kteří přecházejí centrem Soulu každý den. Od začátku se proto zabývali potřebou oživit zapomenutou, avšak existující komunikaci a tím vytvořit zelený symbol, který se stane katalyzátorem dalších podobných snah ve čtvrti hlavního města Jižní Korey. Nová schodiště a mosty spojují most s hotely, obchody a parky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů