Úterý, 19. března 2024

Do 31. července 2021 projdou staré uhelné elektrárny modernizací, nebo skončí

Do 31. července 2021 projdou staré uhelné elektrárny modernizací, nebo skončí

Poslední den v červenci 2017 byly oficiálně zveřejněny nové emisní stropy pro škodliviny vypouštěné při provozu evropských elektráren a tepláren. To znamená, že nejpozději za čtyři roky budou muset všechny velké zdroje předepsané limity splnit, nebo si vyjednat výjimku. Přísnější limity se týkají emisí oxidu siřičitého, oxidů dusíku, rtuti a poletavého prachu.

Nová pravidla se týkají velkých spalovacích zařízení - LCP, tedy elektráren a tepláren o jmenovitém tepelném příkonu větším než 50 MW. Kromě uhelných zdrojů se nová legislativa týká také elektráren spalujících biomasu, plyn, rašelinu či ropu. Novinka je součástí evropské legislativy, která si klade za cíl snížit dopad velkého průmyslu na životní prostředí. Stanovuje emisní limity na základě využívání nejlepších dostupných technologií, které jsou pro jednotlivé průmyslové oblasti podrobně popsány v technických dokumentech BREF (Best REFerence).

Cílem je snížit znečištění ovzduší, které negativně ovlivňuje lidské zdraví v mnoha ohledech, včetně přispění k rozvoji závažných stavů, jako je chronická bronchitida, astma, srdeční onemocnění a mrtvice.

Karel Polanecký, Hnutí DUHA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů