Úterý, 19. března 2024

Zpráva o stavu zemědělství 2016: rekordní produkce obilovin a mírný nárůst stavů skotu

Zpráva o stavu zemědělství 2016: rekordní produkce obilovin a mírný nárůst stavů skotu

V roce 2016 se českému zemědělství podařilo udržet růst a celková produkce zemědělského odvětví proti roku 2015 vzrostla o 2,1 %. Počasí bylo s výjimkou dubnových mrazů, které poškodily zejména sklizeň ovoce, příznivé a úroda většiny pěstovaných základních plodin byla velmi dobrá. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství České republiky za rok 2016, kterou dnes schválila vláda. Materiál každoročně představuje a hodnotí vývoj českého zemědělství a potravinářství s důrazem na meziroční srovnání a změny v tomto vývoji.

,,Produkce obilovin sklizených loni v České republice dosáhla historicky rekordní výše 8 596,4 tisíce tuny, což je proti předchozímu roku nárůst o 5,1 procenta a o 13,1 procenta převyšuje průměr posledních deseti let. Na celkové produkci se největším objemem podílela tradičně pšenice," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Stavy skotu celkem v meziročním srovnání nepatrně vzrostly o 0,6 % (8,5 tisíce kusů) a dosáhly 1 415,7 tisíce kusů, z toho stavy krav se zvýšily o 0,6 % (3,6 tisíce kusů). Nárůst stavů skotu byl v roce 2016 evidován ve všech krajích kromě Plzeňského (meziroční snížení o 2,1 %), Olomouckého (meziroční snížení o 1,3 %) a Královéhradeckého (stagnace). Nejvíce se zvýšil počet kusů chovaného skotu v Libereckém kraji (o 3,8 %). Chov skotu je v ČR tradičně soustředěn především do větších zemědělských podniků. Podle údajů Ústřední evidence hospodářských zvířat se chovem skotu k 31. 12. 2016 zabývalo v ČR celkem 18,6 tisíce podniků. Ve srovnání s předchozím rokem se počet navýšil o 346 podniků.

Zhoršená ekonomika výroby mléka se díky přímým platbám a mimořádným podporám udržela v kladných číslech. Průměrná roční mléčná užitkovost se zvýšila o 0,7 % (60 l) na 8 061,3 litru na dojnici a průměrné stavy dojnic byly 370,2 tisíce kusů, meziročně o 0,5 % více.

Obrat českého agrárního zemědělského obchodu v roce 2016 meziročně vzrostl o 1,2 %, pomaleji rostl vývoz i dovoz. Hodnota vývozu se zvýšila o 814,7 milionu na 202,2 miliardy korun a hodnota dovozu vzrostla o 4,2 miliardy na 224,9 miliardy korun.

Ke konci roku 2016 hospodařilo v ČR 4 243 ekologických zemědělců, jde o mírný nárůst oproti předchozímu roku. Vzrostl počet výrobců biopotravin, kterých bylo k 31. 12. 2016 registrováno 607. Výrazný meziroční nárůst byl zaznamenán u podílu ekologicky obhospodařované půdy k celkové výměře zemědělské půdy, a to nad 12 %.

Zaměstnanost v zemědělství se v posledních letech snižuje velmi mírným tempem. V roce 2016 klesl počet pracovníků v zemědělských podnicích na 100,2 tisíce. Meziroční úbytek byl 0,7 % (v předchozím roce 1,2 %). Podíl pracovníků v zemědělství na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství ČR meziročně klesl o 0,1 % na 1,9 %.

Mzdy v zemědělství, včetně lesnictví a rybářství, dlouhodobě setrvávají pod úrovní mezd v průmyslu i v národním hospodářství celkem. V zemědělství loni vzrostla mzda o 4,2 % a dosáhla 22 379 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů