Čtvrtek, 28. března 2024

Macron chystá nový summit o klimatu

Macron chystá nový summit o klimatu

Přesně dva roky po podpisu pařížské dohody o klimatu, 12. prosince, Francie zorganizuje mezinárodní summit, aby "zhodnotil dosavadní pokrok a zmobilizoval nezbytné financování" pro naplnění dohody. Prohlásil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém prvním projevu o zahraniční politice, předneseném před velvyslanci.

Francie podle prezidenta tento summit uspořádá spolu se Světovou bankou a "dalšími partnery, kteří si budou přát se připojit". Macron také ohlásil, že koncem září požádá OSN o přijetí globálního paktu pro ochranu životního prostředí.

Pařížskou dohodu o klimatu v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Základním cílem dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Spojené státy počátkem srpna oficiálně oznámily OSN, že chtějí od dohody odstoupit, jak se rozhodl prezident Donald Trump, podle kterého by dohoda stála Američany biliony dolarů, množství pracovních míst a brzdila průmysl. Oznámení je považováno převážně za symbolické gesto, protože celý proces odstoupení může být dokončen nejdříve po nových prezidentských volbách v roce 2020. Nový prezident pak může rozhodnout o opětovném připojení k dohodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů