Pátek, 19. dubna 2024

Pře o skládku u Veltrus zamíří k Ústavnímu soudu

Pře o skládku u Veltrus zamíří k Ústavnímu soudu

Pře o navážení na skládku stavebního odpadu u Veltrus mezi městem a jednatelem skládky zamíří k Ústavnímu soudu (ÚS). Jednatel chystá ústavní stížnost. Soudy spor řeší už roky. Na první části skládky už začala příprava rekultivace, navážení na druhou část vedení Veltrus brání. Jeden z rozsudků dal už dříve městu za pravdu ohledně dodatečného využití pozemků, ale také uznal, že firma byla poškozena.

"V současné době probíhají poslední korekce ústavní stížnosti. Rovněž jsme připraveni se proti případnému pravomocnému zastavení řízení o zbytku naší žádosti týkající se druhé etapy bránit správní žalobou," sdělil ČTK na dotaz jednatel skládky Pavel Kratěna.

Město v roce 2013 za minulého vedení uzavřelo se společností, která skládku provozuje, smlouvu o spolupráci. Veltrusy podle ní dostaly za každý metr krychlový 1,5 koruny, kromě toho ještě dostala dar 100.000 korun na opravy mateřská škola. Celkem město získalo přes 700.000 korun. "Podali jsme žalobu na vrácení daru, protože nám připadne neférové, že se nové vedení města k našemu projektu takto staví," uvedl Kratěna.

Nové vedení města podle jednatele odmítlo, aby vznikl transparentní účet, na který by společnost poslala za každý metr krychlový materiálu navezeného při terénních úpravách tři koruny. O penězích pak měli rozhodnout přímo občané.

Po ukončení navážení a terénních úprav má na skládce vzniknout sportovně-rekreační areál, například s in-line dráhou. Jednatel by uvítal návrhy občanů na vybavení areálu. Nyní pokračuje modelování a předpříprava na ozelenění. "Samotné ozelenění závisí na aktivitě příslušných úřadů," dodal jednatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů