Úterý, 19. března 2024

Češi a Poláci budou společně měřit, jak proudí prach v ovzduší

Češi a Poláci budou společně měřit, jak proudí prach v ovzduší

Čeští a polští odborníci budou zjišťovat, jak se přes hranice přenášejí vzduchem látky, které znečišťují ovzduší. Projekt by měl prohloubit spolupráci mezi českými a polskými institucemi a napomoci tak řešení problému s nadměrným znečištěním ovzduší v příhraniční oblasti Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství. V Horní Suché na Karvinsku se bude v úterý konat zahajovací konference, která se záměry projektu seznámí veřejnost. ČTK to dnes sdělila Petra Šutarová z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

Na projektu budou spolupracovat VŠB-TUO, polský Institut meteorologie a vodního hospodářství a Bezpečnostně technologický klastr. Společně budou monitorovat kvalitu ovzduší. Projekt potrvá do února 2020. "Hlavním cílem bude objektivně stanovit množství znečištění jemným polétavým prachem, které překračuje hranice v obou směrech," uvedla Šutarová.

Na české straně se bude měřit na vrcholu nevyužívané těžní věže bývalého Dolu František v Horní Suché a na polské straně na monitorovací stanici v Ratiboři. "Jedním z výstupů těchto měření bude vyčíslená denní hodnota přenosu a jeho směr. Zjednodušeně řečeno: kolik znečištění ten den proudí od nás do Polska, anebo naopak z Polska k nám," uvedla Šutarová.

Na věži a u její paty budou také odebírány vzorky prachu z ovzduší podle toho, odkud foukal vítr. "Tyto vzorky budou podrobeny speciální mnoho-elementární analýze v mezinárodním Spojeném ústavu jaderných výzkumů v Dubně (Ruská federace). Tak bude možno zároveň zpřesnit údaje o tom, ze kterých zdrojů znečištění pochází," doplnila Šutarová.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Kromě škodlivin ze sousedního Polska mají na znečištění ovzduší podíl místní průmysl, doprava a topení v domácnostech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů