Úterý, 19. března 2024

Na řešení ekologických škod vzniklých těžbou dá stát o 3 mld. víc

Na řešení ekologických škod vzniklých těžbou dá stát o 3 mld. víc

Na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji dá stát celkem 18 miliard korun. To je o tři miliardy korun více, než plánoval v dosud platném vládním usnesení z roku 2002. Na dnešním jednání v Lednici o tom rozhodla vláda, informoval na twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Ministerstvo průmyslu (MPO) v předkládací zprávě uvedlo, že původně vymezených 15 miliard korun bylo politickým rozhodnutím, které nerespektovalo skutečnou potřebu peněz na rekultivace území, která přesahovala 20 miliard korun. Podotklo, že kvůli zvyšující se sazbě daně z přidané hodnoty z původních pěti na 21 procent navíc na vlastní projekty reálně zbývá jen 12,4 miliardy korun.

"Původní předpoklad snížení cen zakázek prováděnými výběrovými řízeními byl v podstatě vynulován, vzhledem ke zvyšování nákladů na realizaci zakázek prudkým nárůstem cen energií, pohonných hmot, stavebních materiálů a podobně," dodal úřad.

Meziresortní komise, která ekologické škody před privatizací na severu Čech řeší, do konce letošního června posoudila, schválila a doporučila k realizaci celkem 347 projektů. Předpokládané finanční náklady jsou zhruba 15,4 miliardy korun.

U 212 hotových projektů byly reálně vyčerpány 9,3 miliardy korun, u 37 projektů v realizaci 2,8 miliardy korun. Zůstatek pro uzavření nových smluv je 1,74 miliardy korun. Podle MPO je navýšení státní garance důležité kvůli tomu, že bude jasným podnětem pro předkladatele dalších projektů k zahájení projekční přípravy.

Úřad také uvedl, že útlumu hnědouhelného hornictví v Česku byl zahájen v roce 1992. Během let 1993 až 1994 vznikly privatizací jednotlivých státních podniků a jejich těžebních lokalit v podkrušnohorských revírech tři akciové společnosti - tehdejší Mostecká uhelná společnost, Severočeské doly a Sokolovská uhelná.

Nebyl privatizován těžební podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, který ukončil v roce 1997 těžbu na Lomu Chabařovice. "Povinnost zabezpečit sanaci a rekultivaci území tohoto lomu přešla plně na stát, který ji realizuje prostřednictvím státního podniku Palivový kombinát Ústí," dodalo MPO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů