Úterý, 19. března 2024

Dětem svědčí pobyt v přírodě. Od MŽP dostanou letos školky, školy a ekocentra na venkovní výuku 50 milionů

Dětem svědčí pobyt v přírodě. Od MŽP dostanou letos školky, školy a ekocentra na venkovní výuku 50 milionů

Pořídit si na školní pozemek bylinkovou zahrádku, broukoviště, tee-pee nebo včelí úl už nemusí být pro školy jen sen. Mateřské a lesní školky, základní školy i ekocentra se nově mohou ucházet až o půl milionu korun na úpravu venkovních areálů v přírodním stylu. Vůbec poprvé vyhlašuje dnes výzvu s takovým zaměřením Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR.

Praha, 5. září 2017 - Ve výzvě čerpající prostředky z Národního programu Životní prostředí (NPŽP) na rozvoj environmentálního vzdělávání a výchovy u předškolních dětí a žáků základních škol se rozdělí celkem 50 milionů korun. Žádosti je možné podávat ode dneška až do 31. ledna 2018.

,,Při dnešním, téměř virtuálním životním stylu našich dětí je třeba přesměrovat je ven, do přírody. Proto nabízíme školám, školkám a ekocentrům nové finanční prostředky tak, aby mohly vybudovat kvalitní technické a didaktické venkovní zázemí pro názornou ekologickou výchovu a motivovaly tak děti k zájmu o přírodu a péči o životní prostředí. Právě jeho ochrana se v dětském věku rozvíjí nejsilněji a trvá pak po celý život," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Prostředky putují mateřským školám na úpravu a vybudování hřišť a zahrad v přírodním stylu a základním školám i ekocentrům na úpravu areálů pro venkovní výuku. Tady podpoříme například začlenění bylinkových a pěstitelských zahrad, nejrůznějších přírodních prvků jako jsou skalky, jezírka, broukoviště, názorných přírodních laboratoří či venkovních učeben. K výuce může sloužit třeba tee-pee nebo jednoduchá pergola, na školním pozemku může stát prosklený kompostér, včelí úl, meteorologická budka či sbírka přírodnin, kolem vést naučná stezka," přibližuje aktivity, které lze z dotace financovat, ministr Brabec.

Podle typů aktivit se podpora dělí do tří skupin. Na vybudování dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu v mateřských školách půjde z celkové alokace 20 milionů korun. Na úpravy venkovních areálů základních škol, příspěvkových a neziskových organizací zabývajících se ekovýchovou je vyčleněno 24 milionů.

Rezort z aktuální výzvy podpoří i ty vzdělávací instituce, které na vzdělávání dětí pod širým nebem přímo stojí, tedy lesní mateřské školy a organizace inspirované konceptem lesní mateřské školy, např. lesní kluby. Pro ně je vyhrazeno zbývajících 6 milionů korun. ,,Chceme pomoci těmto zařízením zajistit hygienické, stravovací a odpočinkové zázemí tak, aby naplnily legislativní požadavky pro provoz lesních mateřských škol," uvádí ministr Brabec.

Podmínky pro získání dotace upřesňuje ředitel Státního fondu životní prostředí ČR Petr Valdman: ,,Klíčovou podmínkou je, aby školy a organizace využívaly upravený pozemek ve výuce a podle zásad environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). Mateřské školy musí navíc zapojit do přípravy či realizace projektu rodiče a děti a zároveň zaškolit personál k správnému využívání také podle zásad EVVO." Ministerstvo navíc spolu s výzvou upřesňuje publikace, kterých se má zřizovatel při zpracování projektu dětského hřiště či zahrady v přírodním stylu metodicky držet. Jedná se zejména o příručku ,,Dětská hřiště a zahrady v přírodním stylu" a metodiky ,,Jak proměnit zahradu na míru dětem a jejich vzdělávání" a ,,Živá zahrada".[1]

Školy a organizace mohou obdržet dotaci minimálně 50 tisíc a maximálně půl milionu korun, nejvýše až 85 % celkových způsobilých výdajů. Dotované projekty musí být zrealizovány do 31. srpna 2020.

Dotační výzva s tímto zaměřením je v rámci NPŽP vyhlašována poprvé. V minulých letech (2013-2015) byly vyhlášeny dvě výzvy s podobným zaměřením z Operačního programu Životní prostředí 2007-2013. ,,V těchto výzvách bylo na obdobné projekty v prioritní ose 7 - Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu podpořeno 450 projektů s dotací ve výši 918 milionů korun,"shrnuje výsledky ředitel Valdman.

Bližší informace mohou zájemci získat na bezplatné lince SFŽP ČR 800 260 500 nebo na e-mailové adrese dotazy@sfzp.cz.

Dokumenty k výzvě 16/2017: https://www.sfzp.cz/sekce/893/k-vyzve-16-2017/

[1] Odkazy na metodiky doporučené MŽP:

http://www.mzp.cz/web/edice.nsf/49D0B9B84CA613DCC12577AB00442637/$file/OVV-Detska_hriste_zahrady-20100927.pdf

http://www.nadace-promeny.cz/userfiles/files/2016/VZDELAVANI/Jak%20na%20promenu%20zahrady_WEB.pdf

www.zivazahrada.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů