Úterý, 19. března 2024

Nakládání se stavebním polystyrenem

Jak správně naložit se zbytky stavebního polystyrenu v souladu s platnou legislativou?

Nakládání se stavebním polystyrenem

Dalo by se předpokládat, že pokud není polystyren znečištěn nebezpečnými odpady, bude se jednat o ostatní odpad zařazený pod stavební odpad k. č. 17 06 04 Izolační materiály neuvedené pod čísly 17 06 01 a 17 06 03. Díky evropské legislativě se však stavební polystyren stal odpadem, u kterého je nezbytné dokládat absenci nebezpečných látek, konkrétně látky zpomalující hoření (hexabromcyklododekanu - HBCDD). HBCDD se dlouhodobě používal v polystyrenu k ochraně staveb před požáry, a to až do 21. 8. 2015, kdy bylo používání této látky Evropskou komisí ve výrobcích zakázáno. HBCDD je zařazen mezi tzv. perzistentní organické znečišťující látky (POP), které jsou škodlivé pro lidské zdraví a životní prostředí.

Současná legislativa nařizuje výrobcům desek z extrudovaného polystyrenu (EPS) označovat výrobky s obsahem HBCDD tak, aby byl evidentní její obsah po celou dobu životnosti výrobku. Izolační desky z EPS obsahující HBCD se již v ČR od 1. 10. 2015 nevyrábí*, problém však může nastat při odstraňování starého polystyrenu vzniklého při rekonstrukcích, popř. demolicích staveb.

Shrnutí problematiky v bodech:

  • Stavební polystyren nepatří do žlutých kontejnerů, nejedná se o obalový polystyren, ale o stavební odpad zařazený do skupiny 17.
  • Při nakládání s odřezky nového polystyrenu musí původce, při předání do zařízení dle zákona o odpadech, doložit prohlášení prodejce/výrobce, že daný polystyren neobsahuje nadlimitní množství HBCDD.
  • V případě nakládání s odpadním polystyrenem z rekonstrukce/demolice objektu musí původce, při předání do zařízení dle zákona o odpadech, doložit, v případě pochybností, rozbor od akreditované společnosti na zjištění koncentrace HBCDD.
  • Při nadlimitním množství HBCDD (1 000 mg/kg), ale koncentraci látky, která nebude dosahovat hodnot, kdy se odpad stává nebezpečným, lze polystyren využít v cementárnách, v ZEVO, spálit ve spalovnách, nebo upravit tak, aby se snížila koncentrace HBCDD. Při množství HBCDD do 1 000 mg/kg lze polystyren materiálově využít, popř. znečištěný uložit na skládky S-OO.
  • V případě, že se bude jednat o polystyren s nadlimitním množstvím HBCDD*, kdy se stává odpad již nebezpečným, bude jej možno odstranit pouze ve spalovnách NO.
  • Odpad zařazuje do kategorie vždy původce na svou odpovědnost, a to pod k. č. 17 06 03** Jiné izolační materiály, které jsou nebo obsahují nebezpečné látkynebo k. č. 17 06 04Izolační materiály neuvedené pod čísly 17 06 01 a 17 06 03.

*(www.epscr.cz)

**Polystyren se stává z hlediska obsahu HBCDD nebezpečným odpadem po dosažení 30 000 mg/kg HBCDD (3 %). Většina výrobců stavebního polystyrenu garantuje obsah HBCDD ve svých výrobcích pod 2,5 %.

Pokud Vás tento příspěvek zaujal a potřebujete legislativní pomoc, využijte služeb poradenství, které Vám společnost INISOFT nabízí v oblasti jednotlivých složek životního prostředí se zaměřením především na nakládání s odpady, obaly, vodami a při ochraně ovzduší.

Chcete aktuální informace? Vzdělávejte se spolu s námi. Přehled všech školení pořádaných společností INISOFT naleznete na internetové adrese https://www.inisoft.cz/skoleni.

Ing. Jitka Lochovská
společnost INISOFT s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů