Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství doporučuje zastavit úmyslné těžby lesních porostů do doby, než bude zpracována těžba z kalamit

Ministerstvo zemědělství doporučuje zastavit úmyslné těžby lesních porostů do doby, než bude zpracována těžba z kalamit

Nepříznivé klimatické podmínky posledních let, zejména mimořádný vláhový deficit, oslabil vitalitu a odolnost zvláště jehličnatých lesních porostů prakticky na celém území České republiky. To má za následek přemnožení hmyzích škůdců lesních porostů (podkorního hmyzu), které v některých krajích dosáhlo dnes již kalamitního stavu.

Těžba lesních porostů napadených hmyzími škůdci, která musí být podle lesního zákona prováděna přednostně, dosahuje takového objemu, že množství vytěženého dřeva přesahuje v současné době reálné možnosti tuzemských zpracovatelských kapacit. Část území České republiky navíc v uplynulých týdnech postihla větrná kalamita. Také její přednostní zpracování podstatně zvýší množství suroviny na trhu se dřevem.

Ministerstvo zemědělství jako ústřední orgán státní správy lesů, s výjimkou lesů na území národních parků, si je vědomo závažnosti vzniklé situace. Proto ve vztahu k lesům ve vlastnictví státu, spravovaným státními podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, vydalo doporučení zastavit veškeré úmyslné těžby lesních porostů s výjimkou výchovných zásahů v porostech do 40 let věku, a to až do doby, než bude zpracována nahodilá těžba ze stávajících kalamit.

Po podrobnějším vyhodnocení stávajícího stavu na trhu se dřevem a v závislosti na dalším vývoji zpracování kalamity nevylučuje MZe přijetí dalších odpovídajících opatření.

Ministerstvo zároveň vlastníky lesů upozorňuje na Doporučená opatření v ochraně lesa, která jsou k dispozici na jeho internetových stránkách na adrese:

http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/lesnictvi/pestovani-a-ochrana-lesu/doporucena-opatreni-v-ochrane-lesa.html.

Vlastníci lesů jsou podle lesního zákona povinni se o svůj majetek starat. MZe dlouhodobě doporučuje, aby se při zjištění napadení lesních porostů kůrovci obraceli na své odborné lesní hospodáře, popřípadě na místně příslušné orgány státní správy lesů (obecní úřady obcí s rozšířenou působností, kde jim sdělí i jméno odborného lesního hospodáře). Bezplatný poradenský servis vlastníkům lesa současně poskytuje Lesní ochranná služba (LOS) zajišťovaná Ministerstvem prostřednictvím Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, (los@vulhm.cz, tel.: 257 892 222). Na internetových stránkách LOS je zároveň možné najít další informace a metodické pokyny k této problematice - www.vulhm.cz/los.

Další informace je možno získat také prostřednictvím portálu Ministerstva zemědělství:

http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/lesnictvi/pestovani-a-ochrana-lesu/, případně je možné využít postupů obsažených v normě ČSN 481000 - ochrana lesa proti kůrovcům na smrku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů