Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo zemědělství nařídilo zastavit úmyslné těžby lesních porostů

Ministerstvo zemědělství nařídilo zastavit úmyslné těžby lesních porostů

Nepříznivé klimatické podmínky posledních let, zejména mimořádný vláhový deficit, oslabil vitalitu a odolnost zvláště jehličnatých lesních porostů prakticky na celém území České republiky. To má za následek přemnožení hmyzích škůdců lesních porostů (podkorního hmyzu), které v některých krajích dosáhlo dnes již kalamitního stavu. Ministerstvo zemědělství proto rozhodlo nařídit podle lesního zákona dočasné úplné zastavení jiných těžeb dřeva než těžeb nahodilých.

,,Na nepříznivý vývoj v lesích, zejména na kalamitu způsobenou přemnožením kůrovce, jsme reagovali již loni, kdy jsme vydali pro vlastníky lesů Doporučená opatření v ochraně lesa. Ani přes veškeré úsilí lesních hospodářů a orgánů státní správy lesů nižších stupňů se nepodařilo dalšímu šíření napadení jehličnatých lesů zabránit. Letos, po zjištění, že kůrovcová kalamita v několika krajích graduje a po srpnové větrné smršti, jsme vyzvali ředitele státních podniků Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky České republiky, aby až do zpracování nahodilých těžeb zastavili veškeré další úmyslné těžby smrkového dřeva," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vzhledem k tomu, že se kalamita netýká jen lesů ve vlastnictví státu a že množství dřeva, které bylo od začátku roku vytěžené v rámci zákonem stanoveného přednostního zpracovávání kalamit, přesahuje reálné možnosti tuzemských zpracovatelů, rozhodlo MZe nařídit podle lesního zákona dočasné úplné zastavení jiných těžeb dřeva než těžeb nahodilých. Návrh opatření byl dnes vyvěšen na úřední desce MZe a zároveň byl rozeslán všem obcím.

Povinnosti v návrhu opatření se vztahují na všechny vlastníky lesů na celém území ČR, s výjimkou lesů na území národních parků a jejich ochranných pásem. Zmíněnou kalamitou jsou nejvíce postiženy smrkové a borové porosty, proto se nařízení vztahuje pouze na dřeviny rodu smrk (Picea spec.) a borovice (Pinus spec.). Také časová platnost opatření je omezená: zastavení jiných těžeb než těžeb nahodilých je navrženo do konce prosince 2017, termín pro zpracování těžeb nahodilých je navržen do konce března 2018. Jde o termíny, o kterých se předpokládá, že jsou dostatečné ke zpracování rozhodujícího objemu nynější kalamity.

Dočasné zastavení jiných než nahodilých, resp. kalamitních těžeb by mělo vést také k rychlejšímu zpracování dřeva, které je již vytěženo a leží na odvozních místech nebo na skladech pil. Urychlené pilařské zpracování kůrovcem napadeného dříví podstatně přispívá k omezení šíření tohoto kalamitního škůdce lesních porostů.

Nařízení se nevztahuje na těžby mimořádné, prováděné na základě povolení nebo rozhodnutí orgánu státní správy lesů a na těžbu vánočních stromků.

Účinnost opatření se předpokládá na přelomu října a listopadu tohoto roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů