Úterý, 19. března 2024

Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín

Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín

Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada - to vás čeká v Hostětíně v neděli 24. září 2017.

Jablka všemi smysly - čichem, chutí, zrakem i hmatem - a ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu, čekají na vaši návštěvu.

Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.

Již šestnáctý ročník této tradiční a oblíbené slavnosti se koná od 11.00 do 17.00 hodin. Jejím cílem je především představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a biopotravin a prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat(R) a její nositele.

Pořadatelé, kterými jsou Centrum Veronica Hostětín, Tradice Bílých Karpat, z.s., Moštárna Hostětín s.r.o. a Obec Hostětín, připravili pro všechny návštěvníky slavnosti celodenní bohatý zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí více než desítka partnerských organizací a kolem stovky dobrovolníků.

V jedenáct hodin začíná na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé regionální značky Tradice Bílých Karpat(R). Letos očekáváme velmi bohatou účast 50 výrobců či producentů, z nichž mnozí budou své řemeslo i přímo předvádět nebo jejichž produkty můžete ochutnat.

Návštěvníky slavnosti je každoročně netrpělivě očekávána přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce bude během dne probíhat ovocnářské poradenství. Ke koupi bude čerstvé i sušené ovoce.

V areálu moštárny mohou návštěvníci zakoupit BIO nápoje: čerstvý jablečný mošt, dále míchané mošty: jablečný s arónií, jablečný se zázvorem, rakytníkem, meruňkou, mátou či zeleným čajem, a sirupy: z květů černého bezu, máty nebo z květů konopí setého. Hladové návštěvníky potěší nejen jablečné koláče, ale i jehněčí bioklobásky a steaky, bioguláš, saláty a další pochutiny. Připraveno bude i speciální vegetariánské menu. Po dobrém jídle si mohou dát dobrou fairtradovou kávu v Fair trade kavárně Veronica.

Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost. Příznivci přírodního zahradničení uvítají prohlídky ukázkové přírodní zahrady.

K dobré náladě a zábavě vám budou hrát kapely Děvčice, David Murphy Band a Huménečko. Po celý den můžete poslouchat i cimbálovou muziku Koménka.

Nejrozsáhlejší program je připraven pro děti. Velkou oblibu má rozsáhlá pohádková Jablečná stezka starým sadem, při které děti plní řadu úkolů. Téma stezky a úkoly jsou každý rok nové. Letos si děti projdou celým rokem, čtyřmi branami ročních období, a zjistí, co se děje každé roční období v sadu a jak se o něj člověk stará. Při cestě musí děti prokázat odvahu a zdatnost, mrštnost a bystrost a uplatní také své znalosti o přírodě.

Kromě této stezky si děti budou moct zkusit tradiční řemesla a je pro ně připraveno i pohádkové divadlo pod širým nebem.

Pro dospělé je připraven Jablečný trojboj. Mohou se také vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit naučnou stezku Naokolo Hostětína. Účastníky čeká i tradiční tombola s hodnotnými cenami.

Skleničku moštu máme připravenou pro každého, kdo přijde pěšky, přijede na kole či vlakem a přispěje tak k ochraně klimatu.

Těšíme se na setkání na Jablečné slavnosti v Hostětíně!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů