Úterý, 19. března 2024

Praha vypíše zakázku na zajištění velkoobjemových kontejnerů

Praha vypíše zakázku na zajištění velkoobjemových kontejnerů

Pražský magistrát vyhlásí tendr na provozovatele mobilních velkoobjemových kontejnerů, které město rozmisťuje po Praze. Rozhodli o tom zastupitelé na čtvrtečním jednání. Odhadovaná hodnota zakázky je 89,4 milionu korun. Město by mělo novou firmu vybrat do léta příštího roku, kdy vyprší smlouva se stávajícím dodavatelem.

Praha podle schváleného materiálu každý rok v ulicích umístí zhruba 5500 kontejnerů. Jsou určeny pouze pro fyzické osoby, firmy se musí odpadu zbavovat jinak. Velkoobjemové kontejnery jsou určeny zejména pro odložení odpadu, který se nevejde do běžných popelnic. Informace o jejich přistavování zveřejňují městské části na svých webech nebo radničních novinách.

Současnému dodavateli kontejnerů vyprší smlouva koncem července příštího roku. Do té doby chce město vybrat novou firmu, která bude další tři roky zajišťovat rozmisťování nádob i takzvaných mobilních sběrných dvorů, což jsou stanoviště několika kontejnerů. "Služba je určena zejména pro městské části, které na svém území nedisponují stabilním sběrným dvorem," píše se ve schváleném dokumentu. Ročně se v ulicích Prahy objeví 110 mobilních sběrných dvorů.

Vedle mobilních provozuje město také 20 stálých sběrných dvorů, kam lidé každoročně odevzdají desítky tisíc tun odpadu. Lidé s trvalým pobytem v Praze mohou do sběrných dvorů zdarma odkládat například objemný odpad z domácnosti, suť, dřevo, kovy, vyřazené elektrospotřebiče či pneumatiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů