Úterý, 19. března 2024

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe představuje své projekty

Populární ekologická soutěž E.ON Energy Globe každý rok sbírá, hodnotí a oceňuje nejlepší české projekty z oblasti ochrany životního prostředí a úspor energií...

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe představuje své projekty

Přinášíme krátké představení všech nominovaných projektů. Hlasujte online pro nejlepší projekt a vyhrajte roční zápůjčku automobilu NOVÁ ŠKODA Citigo G-TEC.

Chytrý dům s květinovou mokřadní střechou

Prvním z nominovaných projektů v kategorii Stavba je dům v centru Prahy. Moderní ekologická budova je nenápadně zasazená do jednoho z městských vnitrobloků a vyniká květinovým záhonem na střeše. Střecha zároveň funguje jako kořenová střešní čistička odpadní vody. Tento dům je postavený v pasivním standardu, využívá vlastní obnovitelné zdroje energie a svou existencí nijak nezatěžuje okolí.

Zdravé a úsporné bydlení v Ecocity Malešice

Druhým nominovaným projektem z kategorie Stavba je obytný soubor s názvem Ecocity Malešice v Praze 10. Jde o první velký developerský projekt bytových domů vystavěných v pasivním standardu. Svým obyvatelům nabízí nejen ekologické a úsporné bydlení, ale také kvalitní byty se zdravým vnitřním prostředím a výhledy do zeleně.

BeeSpy monitoruje včelstvo v úlech

V kategorii Kutil je nominován projekt BeeSpy. Tato citlivá digitální váha umožňuje v kombinaci s dalšími technologiemi lépe plánovat prohlídky včelstva, a tím mimo jiné optimalizovat výnos medu. BeeSpy dokáže monitorovat vlhkost i teplotu v úlu a v případě spojení se solární jednotkou též sluneční aktivitu (délku dne, oblačnost a podobně). Mimo to nabízí BeeSpy i základní bezpečnostní funkce, jako je upozornění na náhlou změnu hmotnosti. Všechna data jsou odesílána na vzdálený server a včelaři je mají k dispozici on-line na svém mobilním telefonu nebo počítači.

Recyklovaná móda pro mladé

Druhým projektem v kategorii Kutil je Recyklovaná móda. Projekt studentů Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě si klade za cíl naučit lidi myslet ekologicky, vytvářet minimum odpadů a třídit je. Skupina studentů tak vytvořila oblečení z nepotřebného a odpadového materiálu. Jejich módní kolekce čítá celkem 60 oděvů a doplňků.

Studentská soutěž Český ostrovní dům

V kategorii Mládež se umístil projekt Český ostrovní dům. Ten dává studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů, které se nemusejí spoléhat na obecní nebo městskou infrastrukturu, ale starají se samy o sebe. Tento proces přináší mnoho užitečných poznatků, které jsou pak aplikovatelné i do běžné zástavby. Veškeré aktivity projektu pomáhají šířit nápady vedoucí k šetrnějšímu provozu našich staveb při zachování moderního standardu života.

Rekola umožňují sdílení kol ve městě

Druhým projektem v kategorii Mládež, pro který můžete hlasovat, jsou Rekola Bikesharing. Princip je jednoduchý: Pokud ve městě vidíte zaparkované růžové kolo, můžete si jej půjčit, jezdit na něm neomezeně dlouho a nakonec kolo téměř kdekoliv uzamknout pro dalšího jezdce. Právě tímto způsobem funguje bikesharing, systém veřejného sdílení kol, za nímž stojí český projekt Rekola zrealizovaný týmem mladých lidí. Rekola využívá více než 10 000 uživatelů v 5 českých městech: Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích.

Ekologická prádelna v Olomouci

Kategorie Firma představuje projekt ekologické prádelny. Ta efektivně využívá energii a teplo z obnovitelných zdrojů a pracuje s co největším ohledem na životní prostředí. Díky úspornému provozu může navíc prádelna nabízet své služby za zajímavé ceny. Ekologická prádelna v Olomouci odebírá elektrickou energii a odpadní teplo z blízké bioplynové stanice, využívá ekologicky odbouratelné prací prostředky a garantuje bezinfekčnost prádla.

Prodejna nové generace Lidl v Průhonicích

V kategorii Firma najdete také jednu z prodejen nákupního řetězce Lidl. V pražských Průhonicích zprovoznil Lidl další ze svých nových prodejen šetrných k životnímu prostředí. Ty využívají pro vytápění či chlazení tepelná čerpadla, větrání s vysokou účinností rekuperace tepla či ekologické chladivo a pro svícení pak úsporné LED osvětlení.

Město Hronov snižuje energetickou náročnost městských budov

Poslední ze soutěžních kategorií je Obec. V té najdeme například město Hronov, které se od roku 2011 intenzivně věnuje snižování energetické náročnosti městských budov. Dosud se obci podařilo zateplit mateřské a základní školy a modernizovat devět zdrojů tepla včetně kotelny v budově Jiráskova divadla. Modernizace technologií přitom město financuje metodou EPC, tedy formou financování z budoucích úspor na nákladech za energie.

Inteligentní systém nakládání s odpady

Druhým nominovaným projektem v kategorii Obec jsou jihomoravské Šitbořice. Obec provozuje unikátní systém třídění odpadu, do něhož přímo zapojuje místní obyvatele. Ti mohou svůj odpad doma třídit do označených pytlů a obec jim pak jako odměnu vrací část běžných poplatků za svoz komunálního odpadu. Každá domácnost má svůj ,,odpadový účet", kde si může zkontrolovat, kolik a jakého odpadu se jí podařilo vytřídit nebo jaká jí náleží odměna. Systém je pro místní obyvatele velmi lákavý a díky tomu často využívaný.

Pro vítěze jednotlivých kategorií můžete hlasovat online (www.energyglobe.cz/hlasovani) do 30. září. Hlavní výhrou pro hlasující je roční zápůjčka vozu NOVÁ ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemní plyn. Vítězové jednotlivých kategorií 9. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni v říjnu na slavnostním vyhlášení, které i letos odvysílá Česká televize. Všechny informace o soutěži najdete na www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů