Úterý, 19. března 2024

Požár haly s odpady v Lomnici napáchal škody přes půl mil.Kč

Požár haly s odpady v Lomnici napáchal škody přes půl mil.Kč

Požár haly v provozovně firmy Severočeské komunální služby v Lomnici nad Popelkou na Semilsku napáchal podle předběžných odhadů škody za více než půl milionu korun. Na základě dosud provedeného šetření kriminalisté nemohou vyloučit ani jednu z vyšetřovacích verzí - nedbalost, cizí zavinění ani případné samovznícení odpadu. Policie událost šetří pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, sdělila dnes ČTK semilská policejní mluvčí Dagmar Sochorová.
Hasičům byl požár nahlášen v neděli v 19:20. Zasáhl plechovou halu, ve které byly v tisícilitrových nádržích skladovány oleje. Požár se podařilo uhasit zhruba za čtyři hodiny. "Zasahovalo 80 hasičů, kteří likvidovali požár 40 metrů krychlových olejů, deseti metrů krychlových barev a tří metrů krychlových rozpouštědel," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Nikdo ale nebyl zraněn ani nemusel být evakuován.

Na místě bylo podle ní 15 hasičských jednotek ze tří krajů. K dispozici měli 19 cisteren a dvě velkoobjemové cisterny s pěnidlem. Oheň se podařilo uhasit ještě v noci, na místě pak zůstaly dobrovolné jednotky, aby na areál dohlédly. "Už od poledne požářiště dobrovolné jednotky nehlídají, nebezpečí opětovného rozhoření nehrozí," řekla Bílková.

Nebezpečné látky při požáru do ovzduší zřejmě neunikly. "Chemická laboratoř hasičů provedla monitoring ovzduší a naměřené hodnoty jsou v normálu. Tedy bez nálezu," dodala mluvčí hasičů. Nenaplnily se podle ní ani obavy z masivního úniku ropných látek. Hasiči odebrali i vzorky vody z nedalekého potoka. "Na oficiální výsledky testů čekáme," dodala Bílková.

Podle lomnického starosty Josefa Šimka (NEZ) je areál Severočeských komunálních služeb mimo zástavbu a bezprostředně tak požárem nebyl nikdo ohrožen. "Jde o areál zaměřený na nebezpečné odpady, kouř samozřejmě byl ve městě cítit a šel i na sousední obce," řekl ČTK starosta. Radnice proto varovala obyvatele, aby nevětrali. "Výzvu jsme pak na základě rozboru ovzduší odvolali," dodal starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů