Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí nabídlo financím 851 milionů

Ministerstvo životního prostředí nabídlo financím 851 milionů

Ministerstvo životního prostředí nabídlo na řešení problému s penězi pro vysoké školy ze svých rezerv 851 milionů Kč. K podobnému kroku vyzval všechna ministerstva premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mají nabídnout čtvrtinu nespotřebovaných rezerv za roky 2013 až 2016. Ministrovi financí Ivanu Pilnému (ANO) to umožní, aby do rozpočtu na příští rok získal až deset miliard korun, z nichž velká část by padla na slíbené navýšení peněz pro vysoké školy.

"Ministerstvo životního prostředí na základě požadavku ministerstva financí na hledání úspor nabídlo 851 milionů korun ze svých nároků z nespotřebovaných výdajů minulých let, tedy jsme připraveni ztenčit své rezervy," uvedla dnes za životní prostředí mluvčí Dominika Pospíšilová. Ministerstvo nesdělilo, v jakých konkrétních oblastech mu peníze budou chybět, pouze uvedlo, že by je jinak efektivně využilo. "Respektujeme vládou nastavené priority," dodalo.

Ministerstvo životního prostředí letos hospodaří s částkou přesahující 16 miliard korun, podle návrhu rozpočtu na příští rok se mu ale mají peníze ztenčit. Původní návrh ministerstva financí počítal pro životní prostředí s 13,1 miliardy korun na rok 2018, po schůzce ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) s ministrem Pilným se tato částka zvedla o 210 milionů Kč. I tak je to výrazně méně než letos i minulý rok. Brabec už dříve uvedl, že nižší příjmy od státu mohou vykompenzovat evropské zdroje.

Peníze, které nyní ministerstva mají vracet z nespotřebovaných nároků z minulých let, chce vláda použít zejména na vysoké školy. Ty požadují navýšení prostředků až o 4,5 miliardy korun. Premiér Sobotka již dříve uvedl, že teprve až bude jasné, kolik peněz je možné z ministerstev získat, rozhodne vláda o navýšení rozpočtu vysokým školám, případně o dalších prioritách. Ministr Pilný sdělil, že si dokáže představit jejich použití i na dopravní infrastrukturu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů