Úterý, 19. března 2024

Budoucnost automobilového průmyslu je v elektřině. Vláda projedná akční plán, který otevře dveře pro čistou dopravu

Budoucnost automobilového průmyslu je v elektřině. Vláda projedná akční plán, který otevře dveře pro čistou dopravu

Vláda by měla během dnešního zasedání projednat zásadní dokumenty Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR a Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR "Český automobilový průmysl 2025", které otevírají českému automobilovému průmyslu, a především majitelům vozů k elektromobilům nebo autonomnímu řízení. Postupný růst automobilů s elektrickým pohonem je klíčem ke snížení naší závislosti na dovozu ropy i zlepšení ovzduší ve městech.

,,Ministr průmyslu Jiří Havlíček předloží dnes vládě materiál, který přináší českému automobilovému průmyslu klíčový impuls, který nastartuje inovace v oblasti elektromobility. Český průmyslu tak bude moci držet krok s předními světovými automobilkami. Pokud se do praxe prosadí opatření v podobě financích nástrojů nebo daňových úlev, získají klasické vozy se spalovacím motorem čistou konkurenci i na našich silnících," komentuje materiál ministerstva průmyslu Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR "Český automobilový průmysl 2025" obsahuje návrhy analýz opatření, které mohou rozhýbat trh s elektromobily v Česku. Jde například o:

? možnosti přímé podpory nákupu elektromobilů vč. podpory pro fyzické osoby a možné zdroje financování,

? možnosti zavedení dlouhodobé daňové nebo jiné provozní úlevy pro provoz elektromobilů,

? možnosti, jak centrální orgány státní správy mohou legislativně i nelegislativně motivovat města, aby umožnila zvýhodněný provoz elektromobilů ve městech (zejm. zřízení nízkoemisních zón s umožněním vjezdu elektromobilů, zvýhodněné parkování, přístup do ,,rychlých" pruhů vymezených pro autobusy).

? podporu budování nabíjecích míst pro elektromobily

,,Elektromobilita nabízí bezkonkurenční řešení, které může zbavit evropskou dopravu závislosti na importu ropy. Neprodukuje emise, je čistá a bez hluku spalovacích motorů. Aby byla naplněna očekávání z čisté elektromobility, musí být splněna podmínka nezávislosti na fosilních palivech i v případě zdroje elektřiny pro e-mobilitu," dodává Martin Sedlák.

Portál Obnovitelně.cz ve spolupráci s Informační kanceláří Evropského parlamentu připravil infomateriál, který představuje aktuální světové trendy v šetrné dopravě. Dokument Šance pro čistou dopravu - elektromobily na vzestupu shrnuje klíčové výhody e-mobility.

Elektromobilita znamená:

? nezávislost: celkové výdaje EU za import ropných produktu překračují 215 miliard eur ročně. Ty mizí mimo jine v politicky nestabilních zemích.

? čisté prostředí: doprava hnaná spalovacími motory je jedním z největších zdrojů emisi oxidu uhličitého a skleníkových plynu v Evropě. Emise CO2 za celý životní cyklus elektromobilu jsou až 3x nižší než u benzínových vozů

? benefity: celkový účet EU za import fosilních paliv pro dopravu by mohl promocí rozvoje elektromobility do roku 2030 klesnou o 58 až 83 miliard eur a celková kvalita ovzduší se zlepší snížením škodlivých částic o 73-95 % do poloviny století. Do roku 2030 může navíc díky přechodu na elektrifikovanou dopravu vzniknout až 1,1 milionu pracovních míst.

Infomateriál je dostupný zde:

http://alies.cz/sites/default/files/elektromobilita_sance_pro_cistou_dopravu.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů