Pátek, 29. března 2024

BRNO ZÍSKÁ NOVÉ TROLEJBUSY, KTERÉ UMÍ JEZDIT I BEZ TROLEJÍ

BRNO ZÍSKÁ NOVÉ TROLEJBUSY, KTERÉ UMÍ JEZDIT I BEZ TROLEJÍ

Škoda Electric dodá do Brna deset moderních trolejbusů. Tamní dopravní podnik uzavřel s plzeňským výrobcem smlouvu na dodávku trolejbusů typu Škoda 26Tr za necelých 130 milionů korun. Jedná se o ekologická dvanáctimetrová vozidla s bohatou výbavou.

,,Nové trolejbusy budou mít pomocný bateriový pohon, takže je dopravce může využívat i v místech, kde není trolejová síť. Vozidla budou vybavena klimatizací a to jak prostor pro cestující, tak i kabina řidiče," říká obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr a připomíná další z technických předností: ,,Trolejbusy disponují takzvanými poloautomatickými sběrači. To znamená, že ve chvíli, kdy vůz přechází z napájení z troleje na bateriový pohon, řidič stisknutím tlačítka na palubní desce stáhne sběrače, aniž musí přerušovat jízdu, vystupovat z vozu a sběrače stahovat ručně." Takovéto řešení se v posledních letech stalo velmi oblíbeným po celé Evropě, trakční baterie nahrazují dříve používané dieselové agregáty.

Škoda Electric dodá do moravské metropole všech deset nových vozidel během roku 2018. Aktuální zakázka naváže na zatím poslední dodávku z roku 2015, kdy plzeňská společnost Brnu předala 30 trolejbusů. ,,Vozy, které do Brna nyní dodáme, jsou první s pomocným pohonem, které se v Brně objeví," připomíná Radek Kapr.

Brno je v České republice lídrem v trolejbusové dopravě. Má nejpočetnější vozový park, který čítá zhruba 150 trolejbusů. Škoda Electric dodávala trolejbusy do Brna již v letech 2007 až 2009, tehdy se jednalo o jiné nízkopodlažní kloubové trolejbusy typu Škoda 25 Tr. Škoda Transportation do Brna dodává nejen trolejbusy, ale vloni úspěšně zakončila významný projekt dodávek dvaceti nových tramvají Elektra.

Plzeňská Škodovka nedávno rovněž uzavřela kontrakt na patnáct nových trolejbusů pro Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Další zakázku získala v Ostravě, kam dodá dvanáct nových moderních nízkopodlažních trolejbusů za více než 160 milionů korun. Kromě Brna, Ostravy a Chomutova jezdí trolejbusy i v dalších deseti městech České republiky včetně Plzně, Zlína nebo Hradce Králové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů