Pátek, 29. března 2024

Brno provede několik opatření, zlepší život ve městě

Brno provede několik opatření, zlepší život ve městě

Brno chystá na příští rok několik opatření, která mají zlepšit prostředí a život ve městě. Na vlastních budovách nebo pozemcích vysází další zeleň a zastíní plochy, které v létě rozpaluje slunce. Použije k tomu rostliny, ale i neobvyklé prvky jako například zelené sloupy nebo takzvaný mechový strom. Sníží se i prašnost a znečištění ovzduší, s čímž město dlouhodobě bojuje. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle magistrátu výkyvy počasí způsobují kalamity a škody a ohrožují zdraví citlivějších skupin. "Jedná se zejména o letní vedra, za kterých jsou zpevněné tmavé povrchy jako střechy a ulice rozpalované na teploty až kolem 70 stupňů Celsia, ale naopak i bleskové srážky s úhrny 50 až 100 milimetrů za hodinu, které místně způsobují velké škody, dále pak celkové vysychání půdy a prostředí," uvedl Poňuchálek.

Čím více je ve městě nepropustných tmavých povrchů, tím je podle něj město méně odolné vůči těmto jevům, protože takové povrchy neumožňují vsáknout ani využít prudké srážky, urychlují odtok a za slunečných dnů způsobují přehřívání. Proto to chce Brno změnit a vytvořilo konkrétní plán adaptačních opatření.

Jedním z nich je vznik zeleného tramvajového pásu v ulici Nové Sady mezi křižovatkou s Hybešovou ulicí a potom Poříčím. Betonové panely tam nahradí travnaté pásy. Zeď ve Veletržní ulici se osadí popínavými rostlinami, terasu budovy magistrátu v Kounicově ulici ozdobí truhlíky s popínavými rostlinami a trvalkami a budova městské policie v ulici Dornych se nechá porůst souvislou vrstvou samopnoucích rostlin.

Na parkovišti bez stínů a zeleně na Dominikánském náměstí vznikne ze tří stran ohraničené pódium s posezením a zelení. Město zastíní i zastávky veřejné dopravy na nádraží a dá vysázet keře v ulicích Březinova, Luční a Úvoz. Takzvaný mechový strom vznikne na rozhraní Malinovského náměstí a Kobližné ulice. "Je to panel vysoký čtyři metry, široký tři metry a hluboký dva metry, který zachycuje dešťovou vodu, již čerpá do půdy. Zabudované solární panely dodávají elektřinu senzorům, které měří vlhkost, teplotu a efektivitu filtrace vzduchu. Podle výrobců takový panel vyčistí stejný objem vzduchu jako 270 stromů," dodal Poňuchálek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů