Pátek, 29. března 2024

Původ zápachu v Krušných horách je stále nejasný, přibude čichačů

Původ zápachu v Krušných horách je stále nejasný, přibude čichačů

Původ zápachu v Krušnohoří, na který si dlouhé roky stěžují Němci, je stále nejasný. Zdravotní ústav chce rozšířit na novou sezonu počet takzvaných čichačů. Během první sezony speciálního měření v Krušných horách tito dobrovolníci zaznamenali skoro dvě stovky pachových epizod, řekla ČTK Jana Moravcová ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Čichače školí právě Zdravotní ústav.

Česko - německý projekt, který by měl pomoci určit zdroj zápachu v Krušnohoří, začal letos. Od ledna do března posbíral Zdravotní ústav podle Moravcové 192 vzorků od čichačů, některé vzorky byly odebrány do speciálních kanystrů. Dva týdny bylo měřeno ovzduší a německá strana sledovala kontaminaci ovzduší bioaerosolem.

Do kanystrů bylo zatím odebráno jen 13 vzorků a nepovedlo se zjistit, jaké zdroje za zápachem stojí. Podle předběžných analýz se objevily například zápachy benzinu, spalování uhlí a dřeva, sirovodík nebo zápach ze zemědělského hnojení. "Jako Němci tolik diskutovaný katzendreck byl zápach označen spíše ojediněle, a to paradoxně většinou na české straně a bohužel ani v jednom takovém případě nebyl čichačem odebrán vzorek do kanystru," uvedla Moravcová.

Zdravotní ústav chce zvýšit počet dobrovolných čichačů především v okolí Klínů, Kalku a Hory svaté Kateřiny na Mostecku. "Vzhledem k tomu, že je ta spolupráce ohodnocená spíše symbolicky, tak není jednoduché najít nové spolupracovníky. Práce čichače předpokládá, že se dotyčný často pohybuje v zájmovém území a je ochoten v případě výskytu zápachu věnovat pár minut vyplnění jednoduchého formuláře a případně odebrání vzorku do speciálního kanystru," vysvětlila Moravcová.

Dalším problémem projektu je podle ní mizivá ochota praktických lékařů ke spolupráci. "V případě, že by měl někdo z krušnohorských a podkrušnohorských čtenářů-lékařů zájem, velmi rádi mu předáme podrobnější informace a uvítáme ho v týmu. Spolupráce není nijak časově náročná, šlo by jen o velmi krátké obeznámení pacienta se smyslem projektu a předání dotazníku k vyplnění," dodala Moravcová.

Projekt podpořený Evropskou unií má pokračovat až do jara 2019.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů