Úterý, 19. března 2024

EKOFILM se letos věnuje ovzduší.

Již po třiačtyřicáté se letos uskuteční nejstarší středoevropský festival filmů zaměřených na životní prostředí EKOFILM. Opět v Brně a to s tématem ovzduší, které je v českých městech i obcích klíčové.

EKOFILM se letos věnuje ovzduší.

Tisková konference k zahájení letošního Ekofilmu proběhla 2.10.2017 v otevřené zahradě Nadace partnerství. Byla prezentována celá řada aktivit, které proběhnou v rámci tohoto festivalu Environmentálních filmů. Většina filmů bude letos věnována ovzduší a stejně tak i ovzduší bude věnován doprovodný program, který proběhne v Otevřené zahradě Nadace Partnerství, na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a v takzvaném EKOEXPO areálu, který pro účely festivalu vyroste na náměstí Svobody.

,,Shodneme se, že hlavními zdroji znečištění jsou u nás lokální topeniště v domácnostech a silniční doprava.Proto bych rád i při této příležitosti připomněl, že další šanci na výměnu starých kotlů mají Jihomoravané od 16 října, kdy mohou podávat žádosti do další výzvy kotlíkových dotací. V tomto kole kotlíkových dotací plánuje Jihomoravský kraj vyplatit přes 130 milionů korun na výměny stávajících kotlů na pevná paliva za nové nízkoemisní kotle. V první vlně již bylo rozděleno na výměnu zastaralých kotlů v Jihomoravském kraji 149 miliónů", sdělil novinářům Miroslav Kubásek, radní jihomoravského kraje pro oblast životního prostředí po přivítání festivalu v jihomoravské metropoli při příležitosti tiskové konference.

,,Zastupitelstvo schválilo před několika dny zapojení Jihomoravského kraje do integrovaného projektu LIFE "AirCzechia", který pomůže naplnit cíle Programu zlepšování kvality ovzduší a přispěje tak ke snížení emisí a ke zlepšení kvality ovzduší", doplnil Miroslav Kubásek výčet aktivit Jihomoravského kraje v oblasti zlepšování kvality ovzduší. Na doprovodném programu Ekofilmu se podílí také Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání zřizovaná Jihomoravským krajem. Jihomoravský kraj se stal také hrdým sponzorem Festivalové šifrovací hry ,,Jdi na vzduch"!

Drtivá část filmového programu proběhne v kině Scala. Do soutěže se přihlásilo více jak dva a půl tisíce filmů, ze kterých musí výběrová komise v čele s hlavním dramaturgem festivalu Petrem Horákem vybrat pětadvacet filmů, které budou soutěžit ve třech kategoriích. Kromě hlavní ceny udělí porota ocenění v kategoriích Krásy přírody, český a středoevropský film a krátký film a svoji cenu udělí i prezident festivalu Ladislav Miko.

Brno bude festival hostit 5.-7. října 2017.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů