Úterý, 19. března 2024

Z vlčího výběhu Národního parku Bavorský les uteklo šest vlků

Z vlčího výběhu Národního parku Bavorský les uteklo šest vlků

V noci na pátek utekli vlci ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu (okres Regen). Jak se zvířatům podařilo uniknout, není doposud zcela objasněno. Cizí zavinění zatím není zcela vyloučeno. Správa národního parku koordinuje další kroky s policií, vládou Dolního Bavorska, Okresním úřadem Regen a Bavorským ministerstvem životního prostředí a ochrany spotřebitelů.

"S nasazením všech možných lidských zdrojů děláme vše, co je v našich silách, abychom zvířata pochytali," říká ředitel národního parku Franz Leibl. Za tímto účelem se pokouší vlky přilákat na žrádlo. "Pokud se to nepovede, použijeme anestetické zbraně. Poslední možností je zástřel zvířat z bezpečnostních důvodů," doplňuje Leibl.

Je vyloučené, aby tato zvířata zůstala ve volné přírodě. Krizová skupina, zřízená v Návštěvnickém centru Falkenstein v Haus zur Wildnis (Dům divočiny), koordinuje potřebná opatření.

Z devíti vlků žijících ve výběhu zmizelo podle současných informací šest zvířat. Tato zvířata nemají šanci ve volné přírodě dlouhodobě přežít, protože strávila celý svůj život v péči člověka. Obyvatele žádáme, aby v žádném případě vlky nekrmili, aktivně se k nim nepřibližovali a nefotografovali. Každé pozorování by mělo být ohlášeno v Haus zur Wildnis (Tel.: +49 9922 5002 0). Odborníci jsou toho názoru, že obyvatelstvu v současné době nehrozí žádné nebezpečí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů