Úterý, 19. března 2024

Reakce ministra Brabce: Ministerstvo životního prostředí zásadně odmítá nesmyslné a nespravedlivé nařčení ze strany ministra Zaorálka

Ministerstvo životního prostředí zásadně odmítá nesmyslné a nespravedlivé nařčení ze strany ministra Zaorálka v reakci na kritiku uzavření memoranda mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a australskou firmou European Metals Holding.

Reakce ministra Brabce: Ministerstvo životního prostředí zásadně odmítá nesmyslné a nespravedlivé nařčení ze strany ministra Zaorálka

Především není pravda, že ministr životního prostředí prodloužil ,,v tichosti australským těžařům průzkumnou licenci k těžbě lithia," jak tvrdí ministr Zaorálek.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve správním řízení, do kterého mimo jiné ministr nemá vůbec právo zasahovat, prodloužilo průzkumné území české firmě GEOMET s.r.o. A příslušný odbor výkonu státní správy, který o tom rozhodl, tak učinil zcela podle mnoho let platného geologického zákona a nemohl ani jinak. MŽP totiž dle tohoto zákona nemá právo provádět selekci žadatele o stanovení či prodloužení průzkumného území podle jiných než zákonem určených podmínek, např. podle národnosti, státní příslušnosti či vlastnictví firmy.

MŽP svá rozhodnutí o stanovení či prodloužení průzkumných území vydává vždy v souladu se stanoviskem Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z hlediska neexistence rozporu se státní surovinovou politikou (viz dokument v příloze), tedy v souladu s jejím zněním. MPO potvrdilo soulad se státní surovinovou politikou a se záměrem souhlasilo. Bez toho by MŽP takové rozhodnutí nemohlo nikdy vydat.

Zásadním dokumentem, který stanovuje strategii státu, pokud jde o těžbu všech nerostných surovin, včetně lithia, je státní surovinová politika, která spadá do kompetence MPO. V této politice je lithium hodnoceno jako nedostatečně prozkoumaná surovina s prioritním zájmem o její další průzkum.

A bylo to právě MŽP, které letos v létě do návrhu surovinové politiky státu předložené vládě ze strany MPO požadovalo a následně i prosadilo doplnění zásadního zvýšení ochrany zájmů státu v oblasti průzkumu a dobývání strategických surovin, včetně lithia.

A konečně, MŽP odmítlo výzvu MPO spolupodepsat memorandum připravené mezi MPO a australskou firmou European Metals Holding, protože se jeho přípravy nijak nezúčastnilo a ani nevidělo k jeho uzavření důvod.

Považujeme tedy za skandální hledat viníka za kritiku podpisu výše uvedeného memoranda na straně MŽP. Tento resort totiž postupuje zcela v souladu s platnými zákony této země a navíc velmi aktivně bojuje za zájmy státu v oblasti, kde má kompetence především jiný rezort, tedy MPO. To lze snadno prokázat z průběhu projednávání státní surovinové politiky.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů