Pátek, 26. dubna 2024

Lesy ČR otevřou v Milevsku envirocentrum, stálo dva miliony

Lesy ČR otevřou v Milevsku envirocentrum, stálo dva miliony

Státní podnik Lesy ČR otevře 12. října v Milevsku na Písecku enviromentální centrum. Stavba stála 2,1 milionu korun. Nové prostory budou zdarma využívat školy i veřejnost. ČTK to dnes řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Nedávno otevřel podnik podobné centrum v Brně. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

"Projektování a výstavbu jsme zahájili loni, práce skončily letos v září," řekl lesní správce z Tábora z podniku Lesy ČR Josef Koubek. Lesní pedagogové dosud docházeli za školáky, ti budou moci nyní přijít do centra, k jehož výbavě patří přenosná audiovizuální technika i lesní vzorky.

V Krajském ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích působí 17 vyškolených lesních pedagogů. V celém podniku je jich 260, pořádají vycházky, besedy, přednášky, kreativní dílny, soutěže i dny s Lesy ČR. V jihočeských lesních správách, které spadají pod Krajské ředitelství České Budějovice, pracuje 185 lidí.

V Česku mají Lesy ČR šest center lesní pedagogiky, v září otevřel podnik podobné centrum v Brně, stálo 2,3 milionu Kč. "Letos je tohle poslední, které otevíráme. V současné době se jedná o možnosti vytvořit síť obdobných zařízení pro veřejnost a školy," řekla Jouklová.

Lesní pedagogika je jednou z metod, v níž je možné podle mluvčí předat pravdivé informace o lese a hospodaření v něm prožitkovou formou díky vyprávění a hrám. "Podnik Lesy ČR patří mezi české průkopníky lesní pedagogiky, veřejnost touto formou vzdělává od roku 1999," uvedla mluvčí.

Podnik obhospodařuje přes 1,3 milionu hektaru státního lesního majetku a 38.000 kilometrů vodních toků. Roční těžby se pohybují průměrně kolem sedmi milionů metrů krychlových dřeva.

Lesům ČR loni klesl hrubý zisk meziročně skoro o čtvrtinu na téměř pět miliard korun. Za leden až červenec letošního roku vzrostl firmě hrubý zisk meziročně o 8,4 procenta na 3,34 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů